Русия гони дипломати от Латвия, Естония, Чехия и Германия

Русия ще изгони дипломати от Латвия, Естония, Чешката република и Германия като ответна мярка за подобните действия на трите държави заради отравяне

Русия ще изгони дипломати от Латвия, Естония, Чешката република и Германия като ответна мярка за подобните действия на трите държави заради отравянето на бившия руски двоен агент, предава Reuters, цитирана от „Фокус“.

Русия ще изгони трима чешки дипломати и по един от двете балтийски страни.

Това бе съобщено поотделно от външните министерства на трите държави. „Разбира се, очаквахме подобни мерки от Русия и това не е изненадващо. За жалост това няма да реши ситуацията, а ще задълбочи напрежението“, заяви говорител на латвийското МВнР.

Русия гони и четирима германски дипломати в отговор на решението на Берлин да експулсира същия брой руски дипломатически служители от ФРГ. Това съобщи германският министър на външните работи Хайко Маас.

От Украйна също съобщиха за изгонени 13 нейни дипломата от страната.

В края на март редица страни-членки на ЕС, САЩ, Канада и Австралия в рамките на координирана акция обявиха за изгонването на руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал в град Солсбъри на 4 март. Русия отрича да има някаква връзка със случая.