Румен Радев: Не бягам от отговорност за служебното правителство

Президентът Румен Радев носи отговорност за назначаването на служебното правителство, защото така е по конституция. "Не бягам от отговорност. Т

Президентът Румен Радев носи отговорност за назначаването на служебното правителство, защото така е по конституция.

„Не бягам от отговорност. Търсил съм отговорност и мотивираност при избора на служебни министри. Трудно хора се съгласяват да бъдат такива. Отиващата си власт разполага с всички механизми.

„Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми – финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност“. каза президентът пред БНР.

Той допълни, че хората, които са приели с готовност тази мисия, са натоварени с очаквания. Работил е с тях и познава техния професионализъм. Най-важното е бил балансът между професионализъм, контактност и единодействие.

Радев обясни, че не иска да мисли за трети избори тази година. Не е добре България да няма парламент. България е парламентарна република. Много е важно да имаме правителство. Доколкото служебният кабинет може да се включи в ново правителство – това е модел за излизане от кризата, каза президентът.

„Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции. Народното събрание контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов“, посочи Радев.

Правителството на Борисов върза ръцете на следващите управляващи, като не прие актуализация на бюджета. Служебният кабинет е натоварен с много отговорности, допълни той.

Очаквайте подробности

COMMENTS

WORDPRESS: 0