Рокади на върха в БАБХ след кризата с чумата по свинете: Дамян Илиев е освободен

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев е освободен от длъжност. След кризата в свиневъдството ни заради афри

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев е освободен от длъжност.

След кризата в свиневъдството ни заради африканската чума по свинете, задълбочена и от неадекватна реакция от страна на БАБХ, д-р Илиев напуска поста изпълнителен директор. Мястото му заема проф. Паскал Желязков, който досега беше директор на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. д-р Г. Павлов“. За рокадите съобщи пресцентърът на БАБХ.

Проф. Желязков е ветеринарен лекар. Завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора.

Бил е кандидат за депутат от БСП на парламентарните избори през 2017 г. от район „Сердика“ в София.

В професионалната му биография фигурират постовете началник отдел в Центъра за оценка на риска, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча и и зам.-генерален директор в Националната ветеринарно-медицинска служба.

Владее английски и руски.

Агенцията има и нов зам.-изпълнителен директор в лицето на д-р Марияна Шуманова – сега началник отдел в дирекция „Граничен контрол“, а преди – и.д. директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково. Тя поема поста от доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова, която е отстранена заедно с д-р Илиев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0