Ройтерс: Населението на Истанбул ще нарасне с около една трета за по-малко от 20 години

Населението на турския мегаполис Истанбул, което сега наброява около 15 милиона души, се очаква да се повиши с още една трета за по-малко от две десет

Населението на турския мегаполис Истанбул, което сега наброява около 15 милиона души, се очаква да се повиши с още една трета за по-малко от две десетилетия, констатираха днес експерти по градоустройство, цитирани от Фондация Томсън Ройтерс.
Това ще стане под въздействието на миграцията от селата и заселването в града на бежанци, избягали от конфликта в съседна Сирия, отбелязват специалистите.
Общината подготвя план, който следва да бъде завършен по-късно тази година, да се справи с предизвикателствата на нарастващото население, а също така и със заплахите, които представляват земетресенията и наводненията.

Като част от трансформацията си Истанбул желае да изгради повече „зелени жилища“ и по-малко търговски центрове, като вместо това насърчи магазинчетата на открито, съобразявайки се с културните предпочитания, каза Семих Адил, координатор по преобразяването на градската среда от Истанбулската голяма община.

Снимка: www.egitimseti.net