Ройтерс: Ердоган на срещата с ЕС във Варна – неприятният роднина, когото не можеш да не поканиш

Лидерите на Европейския съюз са толкова объркани за отношенията си с Турция в последно време, че вместо да проведат срещата си на върха в Брюксел, я п

Лидерите на Европейския съюз са толкова объркани за отношенията си с Турция в последно време, че вместо да проведат срещата си на върха в Брюксел, я прехвърлиха във Варна, български пристанищен град на Черно море, пише „Ройтерс“.
Въпреки предпазливостта си по отношение на президента Таийп Ердоган, който взе радикални мерки срещу критиците си у дома и яростно атакува Запада, те се нуждаят от него прекалено много, за да му обърнат гръб.
Официални лица от Турция и от ЕС очакват неспокойна атмосфера на срещата на върха на 26 март. Европейските домакини обаче нямат друг избор, освен да изслушат исканията на Ердоган за повече пари за сирийските бежанци, задълбочаване на митническия съюз и напредък в преговорите за безвизов режим.
Парите най-вероятно ще дойдат, но само дотук. Високопоставен служител от ЕС, който е запознат с въпроса, коментира, че блокът ще отпусне на Турция втори транш от 3 милиарда евро за училища, медицински грижи и обучения за сирийците, които Турция приютява. Но напредък за безвизовите пътувания и митниците е невъзможен.
От една страна, европейските лидери остро критикуваха Турция за отстъплението от демокрацията и човешките права, особено след проваления опит за преврат през 2016 г. Враждебната реторика на Ердоган към Европа миналата година, включително сравнението на холандското и германското правителство с нацисти, прекрачи границата за лидерите на ЕС.
От друга страна обаче, европейските държави все още разчитат на Турция като партньор в НАТО на европейския южен фланг. А сделката между ЕС и Ердоган, която спря масовия наплив на сирийски бежанци в блока, означава, че турският лидер е като отчужден роднина, когото не можеш да не поканиш на вечеря със семейството независимо колко зле мислиш, че се е държал.
„Изпитвате много силна антипатия към стоящия пред вас човек, но просто не можете без него“, казва Марк Пиерини, бивш посланик на ЕС в Турция, който сега работи в аналитичния център „Карнеги Европа“, пише „Дневник“.
Според Турция в интерес на Европа е да се държи приветливо. „Ако ЕС изпраща позитивни сигнали към Турция, Турция ще направи повече по въпроса за реформите“, коментира пратеникът на Анкара в ЕС Фарук Каймакчи. „Колкото повече обаче ЕС изолира Турция, толкова по-затворена и националистка ще става тя“, допълва той пред репортери.
Друг високопоставен служител на ЕС заявява, че Турция е искала срещата да се проведе в Брюксел, но блокът е решил да я направи във Варна, за да избегнат публичност. България има по-добри отношения с Анкара в сравнение с други държави от ЕС и в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.
По думите на втория източник от ЕС председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е бил бесен на Ердоган за чистката след опита за преврат. Около 50 000 души, сред които и журналисти, бяха арестувани, а 150 000, включително учители, съдии и войници, бяха уволнени. „За ЕС това е изключително неудобно. Те се влошават по всички критерии“, допълва източникът. Юнкер предупреди Турция, че не може да разчита на каквото и да било значително сближаване с ЕС, докато продължава да държи журналисти в затвора.
Германия е особено гневна, че някои нейни граждани са сред арестуваните. Холандия оттегли посланика си от Анкара по-рано този месец, след като през 2017 г. Ердоган нарече германски и холандски официални лица „фашисти“ заради това, че са попречили на провеждането на митинги в подкрепа на турския референдум за разширяване на президентските правомощия.
Турция продължава да е страна – кандидатка за членство на ЕС, но блокът замрази преговорите за присъединяване заради чистката. Брюксел е дълбоко скептичен, че Анкара ще внесе поправки и ще изпълни правосъдните и демократични реформи, които са необходими за рестартиране на преговорите.
Турският министър по европейските въпроси Омер Челик заяви миналата седмица, че Анкара е положила усилия да изпълни всички критерии на ЕС за установяване на безвизов режим. Анкара обяви, че е изпратила необходимите документи в Брюксел в сряда.
Първият източник от ЕС обаче бе скептичен: „Дори и да представят чернова за смекчаване на законите срещу тероризма, това няма да е достатъчно“, коментира той, посочвайки въпроси като сътрудничеството с Кипър и с Европол. По думите му „нито лидерите на ЕС, нито Европейският парламент ще приемат безвизово пътуване сега“.
Искането на Турция за задълбочаване на митническия съюз, който вече позволява безмитна търговия с ЕС за повечето стоки, също ще бъде учтиво отхвърлено. Германия в частност е против допълнителни разговори за митниците на този етап.
Цената, която Ердоган ще трябва да плати за това, че е бил поканен във Варна, казват източниците от ЕС, е да чуе откровени думи. Само няколко седмици след срещата Европейската комисия ще обяви изобличителен доклад за ситуацията в Турция. Малко хора в ЕС очакват светли моменти в отношенията на блока с Турция тази година.
„Срещата във Варна може би е този момент за 2018 г. Освен ако Ердоган не направи някакъв грандиозен жест. Но никой тук не вярва, че това е възможно“, казва първият източник.
Снимка: Ройтерс