"Ройтерс": Бордът на "Фолксваген" предпочете Турция пред България

"Ройтерс": Бордът на "Фолксваген" предпочете Турция пред България

Германският автомобилен производител "Фолксваген" планира да построи завод за производство на няколко марки в Турция, съобщава "Ройтерс", позовавайки

Германският автомобилен производител „Фолксваген“ планира да построи завод за производство на няколко марки в Турция, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на германското специализирано издание Automobilwoche.

Решението е взето на заседание на Надзорния съвет на концерна в четвъртък. Локацията на новата фабрика ще е в турския град Измир.

В новия завод ще се произвеждат модели на няколко марки под шапката на VW, една от които е „Шкода“.

Както немската, така и пресата в Чехия спрягаха за фаворити в надпреварата България и Турция. Другите кандидати бяха Сърбия и Румъния.

Говорител на „Фолксваген“ е уточнил пред „Ройтерс“, че „плановете за новия обект са потвърдени, но все още не са финализирани.“

В публикацията се споменава, че позицията на Катар е била ключова за вземането на решение. Катар притежава 17% акционерно участие във „Фолксваген“ и е оказал натиск върху Надзорния съвет, за да се стигне до избора на Турция.

През 2018 година „Фолксваген“ е бил най-продаваният автомобил в Турция (67 хил. бройки), към които трябва да добавим и 21 хиляди продадени шкоди. Сред първите 6 най-успешни в Турция марки са още „Рено“, „Фиат“, „Форд“, „Тойота“ и „Хюндай“, но „Фолксваген“ е единствената, който към момента няма своя производствена мощност в страната.

Очаква се новият завод да бъде построен на 40 хектара площ край Измир. До 2001 година от конвейерите там са слизали опели, преди Дженерал мотърс да закрие това производство. В хода на преговорите турската страна е предложила за изграждането на железопътна линия от площадката до второто най-голямо турско пристанище – това в Измир. Освен това Анкара е предложила да се включи в инвестицията със 100 милиона евро.

На турска територия работят девет големи автомобилни производители и 400 доставчици на части. Потенциалната инвестиция е в размер на над 1 млрд. евро. Предвижда се фабриката да има 5 000 служители, от които до 650 инженери. Идеята е в завода да се сглобяват модели на „Шкода“, „Фолксваген“ и „Сеат“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0