Риболовците излизат пред парламента заради лобистки законопроект на Валери Симеонов

Утре в 9 часа сутринта риболовци и природозащитници организират протест пред задния вход на Народното събрание заради лобистки предложения за законода

Утре в 9 часа сутринта риболовци и природозащитници организират протест пред задния вход на Народното събрание заради лобистки предложения за законодателни промени на лидера на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов.

Преди дни той внесе идеи за нови текстове в Закона за безопасно използване на ядрената енергия, чрез които се променя Закона за водите. Симеонов предлага да отпаднат забраните, които не допускат водовземане от повърхностни води за производство на електроенергия, когато тази част от реката попада в зона на защита и без да се съобразява с действащите забрани в плановете за управление на речните басейни.

 

Това предложение на г-н Симеонов е поредният опит за погазване прилагането на европейското екологично законодателство, което би вкарало България в сериозна наказателна процедура за неизпълнение на международните спогодби, алармират от риболовно сдружение „Балканка“.

 

Природозащитниците припомнят, че Валери Симеонов беше един от инициаторите за скандалните поправки в Плана за управление на Национален парк Пирин, допускащ сечи и строителство на повече от половината на територията на парка. Впоследствие Върховният административен съд отхвърли тези поправки като противозаконни.

В протеста на риболовците ще се включат и от екокоалицията „За да остане природа в България“. В анонса за събитието се призовават гражданите да донесат релси за вицето Симеонов, който заяви, че ако не минат поправките за строителство в Пирин ще се хвърли от Бургаския мост с релса на врата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0