Решаващ дебат между кандидатите за президент Цачева и Радев, вижте какво казаха двамата

Първи думи произнесоха претендентите за президент на България, които ще се срещнат на балотажа в неделя. В хората се усеща чувството за безпътица, на

Първи думи произнесоха претендентите за президент на България, които ще се срещнат на балотажа в неделя.

В хората се усеща чувството за безпътица, на отчаяние, тук мога да кажа, че комунизмът не може да се използва за оправдание на всичките ни проблеми, посочи Румен Радев.

България се върна отново в Европа, падна желязната завеса, на вчерашния ден падна Берлинската стена. Това даде възможност да се радваме на парламентаризъм, върховенство на правото, движение на стоки и в същото време тъга заради процесите на приватизацията, качеството на живот и искането да бъдем по-проспериращи и по-богати, каза Цецка Цачева.

За съжаление, просперитетът се случи за част от българските граждани. Няма справедливост, хората не могат да изучат децата си и да им гарантират бъдещето. Отчаянието е голямо. Това влияе на инвестициите, на условията за бизнес, заяви издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев.

Каква е ролята и мястото на БСП точно в годините на прехода. Не е ли това партията, която носи отговорността за процесите в последните години, нападна го Цачева.

Не съм член на БСП. Определено БСП има вина за тези резултати, които виждаме днес. Както има вина и вашата партия. Но няма да се съобразявам коя партия как ме е подкрепяла, отвърна й Радев.

Двамата говориха и за избора на нов президент за САЩ.
„Това е изборът на Америка, но тепърва ще видим дали е за добро или не. Ако аз бъда избрана за президент на България ще работя активно с него“, обеща Цачева.
Радев обаче я захапа: „Преди време казахте, че повече харесвате Клинтън – как ще работите с Тръм?“.
„Хилари е политик, който е известен и затова е по-предвидима и за мен, и за ЕС. Тръмп е ново лице за политиката и аз не го познавам“, отвърна му кандидатът на ГЕРБ за „Дондуков“ 2.
„Тръмп може да повлияе на политиката на целия свят, но ние имаме традиционно добри отношения със САЩ. Така че смяната на една личност няма да повлияе неблагоприятно на отношенията САЩ – България“, заяви кандидатът, подкрепен от БСП.
„Първото, за което ще говоря при среща с новия президент на САЩ ще е за темата „Сигурност“, категоричен бе Радев.
„Стратегическите отношение, които имаме, ще бъдат основата, върху която ще водим диалог“, каза пък Цачева, но тя бе категорична, че ще постави и въпросът за визите.
Бъдещи отношения България – Путин.
Попитани, ако се срещнат с руския президент Владимир Путин какво ще му заявят те казаха:
„Категорично и любезно бих заявила на Путин, че водим прагматична политика, отстояваща интересите на страната ни. Бих го поканила и в България“, каза Цачева.
„Отношенията ни с Русия трябва да бъдат поставена на ясна прагматична основа. Бих поискал да си върнем пазарите в Русия. Между двата народа има огромна вековна и духовна връзка“, каза Радев.

Цачева обаче припомни, че световната преса писа, че в България на балотаж отиват проруски и проевропейски кандидат – „Вие като какъв се определяте?“.
„Не сте ми шеф и няма да отговаря“, заяви Радев, но в крайна сметка се определи като „проевропейски“.

Радев обаче нападна Цачева: „Вестник Милиет обяви, че вие сте „протурски“ кандидат. Така ли е?“. „Факт е, че сред изселниците ни в Турция имаме много поддръжници, но аз съм обикновена майка, която никога не е замесвана в олигархични кръгове. Ние работим за всички българи без да ги делим по етнос и образование“, отговори Цачева. „В момента имаме сложни отношения с Турция, но г-жо Цачева, защо спечелихте толкова гласове в Турция, вие ли сте кандидатът на ДОСТ там, как ще обясните зависимостите си от Турция“, попита Радев. Кандидатът на ГЕРБ заяви категорично, че няма никави връзки с Турция. „Не, Турция категорично не е готова да влезе в ЕС“, отсече Радев на въпрос готова ли е страната за евросъюза. „Там стоят милиони бежанци, а ние сме на границата и трябва да мислим за всички рискове и президентът затова е президент, за да предвижда рисковете и да действа навреме“. „Турция се отдалечава от заявения си европейски приоритет. Имат още много работа, за да се присъединят към ЕС“, мисли Цачева. „За България най-важни са държавите от ЕС, след това нашите съюзници от САЩ, НАТО и т.н. Русия не ни е враг, но там трябва да водим прагматична политика по отношение на нея“, обяви Цачева. За генерала основни приоритети са първо балканските страни. И да мислим преди всичко за нашите интереси. Трябва да извличаме ползи от чуждите държави“, добави Радев. Една от темите, по които трябваше да дискутират кандидатите за президент – Румен Радев и Цецка Цачева, бе бежанската криза и влиянието й върху България. Това обаче се превърна в нова трибуна за нападки помежду им. „Проблемът с бежанците е едно от най-големите предизвикателства не само за България, но и за Европа. Немислимо е да се справим сами с проблема – трябва ни и помощ от Европа. Въпреки, че направихме много – ограда, допълнителна охрана и други. Европейските ни партньори признаха, че добре пазим границата си“, каза Цачева по темата за бежанската криза. „Да, усилията са добри, но те започнаха през последните два месеца. Защо на места още няма ограда по границата, че и е в пъти по-скъпа от предвиденото“, започна Радев, но Цачева го прекъсна: „Кандидат на БСП да задава въпрос на кандидат на ГЕРБ за строителство е немислимо. Питате защо оградата по границата не е завършена или на места по-скъпа? Знаете, че всичко е от терен и качество“. „Преграждане на границата, повече ограда и пресичане на каналджийството“, така Радев очерта визията си за справяне с мигрантите, Той обаче пожела и ревизия на Дъблинското споразумение“, допълни генералът.
„Вие шегувате ли се, г-н Радев, наистина ли смятате, че може да прочетете едно постановление по-добре от мен“, реагира Цецка Цачева, докато двамата обсъждаха темата за бежанците.   „Идете на Лъвов мост и пребройте бежанците, явно бъркате тотално ситуацията в България. Германия въвежда вече лимит за бежанците“, отговори й ген. Радев и след това нападна Цачева за лагера в Харманли, където има епидемия.   В един момент Цецка Цачева реагира остро към Радев и му каза:   „Разликата между мен и вас е, че когато не мога да убедя колегите си от мнозинството на една идея, аз не напускам, а оставам. Вие избрахте друг вариант на развитие.“   „Когато се продават националните интереси на България имаш две възможности да се примириш, или да се бориш“, заяви ген. Радев. Двамата коментираха и темата за съдебната реформа. Цачева беше категорична, че нейния подпис стои под решението за промени в Конституцията. „Първо трябва да се запознаете какво се прави точно в тази сфера. Целта е всички да се борим с корупцията. Не мога да приема, че един български президент не иска да приеме опитите на институциите да се борят с корупцията. Трябва още малко време, за да приключат промените в законите, които отговарят за съдебната реформа. Всички желаем справедливост“, каза тя. „Ще проведа среща с граждани и НПО-та. Всичко минава през дискусия. Целта е да премахнем този бич корупция. Със сигурност ще почерпя и международен опит, който ще е много полезен“, отвърна Радев. Румен Радев: „Защо ви е страх от Моника Маковей, защо вас, управляващите ви е страх от това, което става в Румъния, попита ген. Радев, визирайки арестите и делата срещу хора от управлението на страната.“ Цецка Цачева: „Като ме гледате, мислите ли, че имам вид на човек, който може да се страхува?“ Румен Радев: „Още, когато бъда избран, ще посетя Румъния, ще се запозная с тяхната истинска съдебна реформа.“ Цецка Цачева: „Мисля, че българските магистрати заслужават повече уважение и повече доверие. Първо трябва да се запознаете какво правят те.“ Румен Радев: „Г-жо Цачева, има ли корупция по високите етажи на властта?“ Цецка Цачева: „Вие ми кажете! Имало ли е корупция, когато управляваше БСП?“ Румен Радев: „Има, да! „Президентът е изведен от другите власти, за да бъде обединител на нацията. Той трябва да търси консенсус и да може да изслушва всички. Трябва да имаме цели като нация, за да може президентът да обединява. Българската национална цел, според мен е всеки български гражданин да може да постигне своите мечти тук в държавата“, продължи той.
Дебатът между Цецка Цачева и ген. Румен Радев стана изключително емоционален към края си. Въпрос на водещата върна кандидата на ГЕРБ към миналото й.

„Знам, че не съм красива, не съм толкова млада, не ме харесват.“ Това разтърсващо признание направи по време на дебата кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева през сълзи. Въпросът за това дали все пак не е ляв кандидат я разстрои.
„Но да нарекат мен ляв кандидат при семейната ми история, при смъртната присъда на дядо ми през 1952 г., за това трябва да ми се извинят, каза тя със сподавена емоция и призна, че заради всичко това е нарушила важно обещание:
„Престъпих думата, която съм дала на смъртния одър на баща си да не разказвам историята за дядо ми Иван Цачев!“
Кандидатът на БСП ген. Румен Радев остана безмълвен за няколко секунди и след това опита да разведри атмосферата: „Е, то никой от нас не е първа младост!“
„И аз не съм“, подкрепи го водещата Добрина Чешмеджиева и се обърна отново към Цецка Цачева:
„Съжалявам, че връщането назад към историята, ви донесе лични емоции. Ще ви върна отново с друг въпрос, който според вас е най-успешния президент досега?“
„Мисля, че е неприлично кандидатите за президенти да дават оценки, всеки имаше добри инициативи, аз ще продължа онези, които считам, че са полезни, без да ме вълнува дали това е първи, втори, трети или четвърти президент“, отговори кандидатът на ГЕРБ за президент.
Снимка: Блиц

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0