Рецесия ли? Германските водещи институти намаляват рязко икономическата си прогноза за 2019

Водещите немски икономически институти са ревизирали рязко в низходяща посока прогнозата си за растеж за най-голямата европейска икономика пре

Германските водещи институти намаляват рязко икономическата си прогноза за 2019

Водещите немски икономически институти са ревизирали рязко в низходяща посока прогнозата си за растеж за най-голямата европейска икономика през настоящата година, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки два свои източника, запознати с въпроса.

Ревизиите, които се очаква да бъдат отчетени и в прогнозата на правителство в Берлин, отразяват нарастващите опасения, че икономическо забавяне в Германия, породено от продължаващата рецесия в силно зависимия от износа производствен сектор, може да се отрази негативно и на икономиката в цялата еврозона.

Според източниците на Ройтерс водещите институти вече очакват, че германската икономика ще нарасне с едва 0,5% през 2019-а година. Един от източниците отбеляза, че за 2020-а година се очаква растеж на БВП на Германия от 1,1 на сто.

В последните прогнози на петте института от април беше заложен икономически растеж от 0,8% през тази и от 1,8% през следващата година.

За 2021-а година те прогнозират много слабо подобрение на растежа до 1,4%.

Новите прогнози на немските икономически институти ще бъдат оповестени официално в сряда.

COMMENTS

WORDPRESS: 0