Репортер на Господари на ефира алармира за тормоз със секс обяви заради репортажи

За онлайн тормоз със сексуален подтекст над репортер на "Господари на ефира" алармираха от предаването. Обект на тормоза е репортерът Виктори

За онлайн тормоз със сексуален подтекст над репортер на „Господари на ефира“ алармираха от предаването.

Обект на тормоза е репортерът Виктория Симеонова, която прави серия от репортажи за финансова пирамида. Тя е подала сигнал до ГДБОП и до Асоциацията на европейските журналисти-България, след като снимки от личния ѝ профил в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава и нецензурни обаждания и съобщения. Стигнало се е до там, че от нейния телефон да се поръчват и артикули от секс магазини.

От предаването смятат, че историята на разследването, по което в момента Виктория работи, е причина за грозните атаки. Ето какво разказват оттам:

През 2013 година финансовият брокер „Глобал Маркетс“ беше обект на разследване от ДАНС заради „всяване на банкова паника“, а лицензът на компанията беше отнет от Комисията за финансов надзор. Години по-късно, през 2018 година в „Господари на ефира“ бяха представени историите на засегнати от дейността на „Интерактив кампъни“ – тогавашното ново име на „Глобал Маркетс“. Прокуратурата образува пет досъдебни производства по случая, обеща проверки и обвинения при събиране на достатъчно доказателства.

През 2020 още излъгани по същата схема сигнализираха на „Господарите“ за новите имена, с които финансовата пирамида действа: „Финанс Инженеринг“, „Фин Инженеринг“, „Позитива“, „Прогресива“, „Алтернатива“, „Капитал инженеринг“ и още сходни имена, с които финансовите брокери се представят. Зад всички тези фирми стоят Кирил Джабаров и Йордан Моллов – въпреки че е практика официално в управителния съвет на компаниите да се вписват други имена. Нито една от фирмите, обвързани с вече познатата схема, няма лиценз от Комисията за финансов надзор и от Българската народна банка. Сред новите пострадали има хора, инвестирали шестцифрени суми, които вече са изгубили вяра в институциите. Само към „Господарите“ до момента са се обърнали хора, инвестирали общо повече от 700 000 лева във финансовата пирамида. Важно е да се отбележи, че с цел прикриване на злоупотребите се променят не само имената на фирмите, но и на физическите лица, работещи в офиса на фирмата на бул. „България“ 51 в столицата. Има данни, че същата пирамида действа и в Гърция, Македония и Сърбия, а в Румъния дейността е била прекратена през 2019 година след акция на властите.

Интересен нов детайл около финансовата пирамида е медийната група, с която си служат срещу всеки, решил да подаде жалба срещу тях в полицията или прокуратурата. Клевети по адрес на засегнатите се разпространяват от месеци от сайтове, в чиито управителен съвет влиза управител на една от фирмите-част от схемата. Това са сайтовете crimes.bg, kliuki.bg, kliuki.ws, hotarena.net и mreja.bg.

Скрити камери от срещи на засегнати с представители на фирмата показаха как мнимите финансови брокери примамват жертвите си да инвестират още средства и ги убеждават да не настояват да изтеглят средствата си.

След като при първия опит на екипа на „Господарите“ да се срещне с ръководството на пирамидата, това не се случи, на следващия ден репортерът Виктория Симеонова получи покана от представяща се като асистент на Йордан Моллов. На мястото на срещата вместо Моллов, екипът беше посрещнат от репортер и оператор на crimes.bg. Специално за тази среща на вратите на офиса на „Гранд Спот Маркет“ – поредната нова фирма от пирамидата, екипът на „Господарите“ откри разпечатки на обяви в сайтове за сексуални услуги с телефона и снимките на Виктория Симеонова. Грозната гавра продължава и дни по-късно с обаждания по телефона и СМС-и с нецензурно съдържание, за които репортерът е подал жалба в ГДБОП. От сайтовете, където са качени обявите, реагират бързо и ги свалят след молба от страна на екипа, но това не означава, че моментално не се качват нови обяви в други сайтове с цел тормоз над репортера заради работата му по темата.

Въпреки дългогодишната работа на „Господарите“ по темата и многобройните жалби, подадени до Прокуратурата, до момента не се забелязва институциите да работят по тези сигнали – именно това мотивира стоящите зад финансовата пирамида да продължават с измамите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0