Рейтинговата агенция „Фич“ прогнозира спад на БВП до 4.2% в еврозоната

Заради ескалиращата коронавирусна зараза рейтинговата агенция "Фич" (Fitch Ratings) очаква дълбока глобална рецесия през тази година, като спадът

Заради ескалиращата коронавирусна зараза рейтинговата агенция „Фич“ (Fitch Ratings) очаква дълбока глобална рецесия през тази година, като спадът на БВП в световен мащаб ще бъде подобен на този от последната глобална финансова криза през 2008-2009 г., съобщи БНР

Според последната актуализация на доклада „Глобални икономически перспективи“, публикувана днес, „Фич“ очаква, че световната икономическа активност ще се свие с 1.9% 2020 г. През март агенцията прогнозираше глобален растеж от над 1%.

Рейтинговата агенция очаква БВП на еврозоната да спадне с 4.2%, на САЩ с 3.3%, а на Обединеното кралство – спад с 3.9% през тази година.

„Фич“ отбеляза, че икономическото възстановяване на Китай след резкия срив през първото тримесечие на 2020 г., когато страната беше епицентър на епидемията от коронавирус, ще бъде силно ограничено от глобалната рецесия, като се очаква втората по сила световна икономика да отбележи годишен растеж от под 2%.

Рейтинговата агенция отбеляза, че политиките на карантина и блокада, прилагани в редица страни с цел ограничаване разпространението на коронавируса, влияят драматично на ежедневната икономическа активност. Въздействието на тези мерки върху БВП ще зависи от това колко дълго ще бъдат прилагани.

„Прогнозираният спад на глобалния БВП за цялата година се очаква да бъде равен на рецесията през световната финансова криза, но непосредственият удар върху икономическата активност и работните места през първата половина на тази година ще бъде дори още по-лош“, заяви Брайън Култън, главен икономист на „Фич“, цитиран от базираната във Франкфурт финансово новинарска агенция dpa-AFX.

„Нашата базова прогноза не предполага, че БВП на САЩ и на Европа ще се върнат към предкризисните си нива до последните месеци на 2021 г.“, добави Култън.

COMMENTS

WORDPRESS: 0