Ревизията на управлението на Борисов започва с 9 сектора за последните 4 години

Ревизията на управлението на Борисов започва с 9 сектора за последните 4 години

На първото си заседание днес временната комисия по ревизия за изразходваните публични средства от правителствата на Борисов реши да започне рабо

На първото си заседание днес временната комисия по ревизия за изразходваните публични средства от правителствата на Борисов реши да започне работа с проверка в девет приоритетни сектора за последните четири години. 

Предложението беше прието с 16 гласа „за“ и 2 „против“. То беше отхвърлено от депутатите от ГЕРБ с аргумента, че срокът за проверка, гласуван от Народното събрание, не може да бъде променян с решение на комисията.

В стартовия списък за ревизия на разходваните средства от Министерски съвет се включват: Софийската стокова борса, държавните горски предприятия, сектор „Пътно строителство“ („Автомагистрали“, Агенция Пътна инфраструктура), проектът „Турски поток“ и „Булгартрансгаз“, Българската банка за развитие, Националната програма за енергийна ефективност, финансирането на мерките за справяне с пандемията от COVID-19, „Български ВиК холдинг“, „Държавна консолидационна компания“, „Монтажи“, „Монтажи-София“ и „Управление и стопанисване на язовирите“. 

Председателят на временната комисия Мая Манолова обясни, че списъкът е изготвен на базата на най-големите направени разходи за последните четири години и по най-чувствителните за обществеността сектори – с оглед на корупционния риск.

„Хората очакват истината за харченето на тези пари“, заяви тя.

Според Манолова трите месеца за работата на комисията, а и „най-вероятно един по-кратък срок, който е обвързан с живота на 45-ия парламент, няма да даде възможност да бъдат проверени тези стотици дружества, органи и институции – за периода от 10 години назад“.

В работата на комисията ще могат да се включат различни неправителствени организации, експерти, граждани и журналисти.

„Комисията ще заседава публично и прозрачно, излъчвайки онлайн своите заседания“, уточни още Мая Манолова.

Комисията ще работи с документи и по сигнали, като ще може да се самосезира след медийни публикации и от публична информация за корупционен риск.

COMMENTS

WORDPRESS: 0