Растение, роднина на тютюна, ключово за ваксина срещу COVID-19

Канадската биофармацевтична компания Medicago, базирана в Квебек, обяви, че е синтезирала успешно вирусоподобна частица (VLP) на коронавируса само 2


Канадската биофармацевтична компания Medicago, базирана в Квебек, обяви, че е синтезирала успешно вирусоподобна частица (VLP) на коронавируса само 20 дни след получаване на генома на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява заболяването COVID-19).
Вирусоподобната частица (VLP) е отглеждана в никотиана бентамиана – растение, което е древен роднина на тютюна. Синтезирането на вирусоподобната частица е първата стъпка от разработването на ваксина за коронавирус COVID-19, след която се провеждат доклиничните изпитвания за ефикасност и безопасност.
След приключването им Medicago ще обсъди със съответните здравни власти и стартирането на клинични изпитвания върху хора на ваксината. Очаква се това да стане през юли-август тази година.
Medicago също така използва своята технологична платформа за разработване на антитела за SARS-CoV-2 в сътрудничество с Научноизследователския център за инфекциозни заболявания на Университета „Лавал“ в Квебек, ръководен от д-р Гари Кобинджър, който е участвал в разработването и приложението на ваксина за ебола. Тези антитела за SARS-CoV-2 може да се прилагат за лечение на хора, инфектирани с коронавируса. Научните изследвания се финансират отчасти от Канадския институт за медицински изследвания (CIHR).
Medicago е водеща компания в т.нар. „растителни“ технологии и е доказала своите способности за бърза реакция при пандемии от грип.

COMMENTS

WORDPRESS: 0