Разстреляха азербайджански журналист и жена му във Франция

Азербайджански журналист, живеещ в изгнание във Франция, и неговата съпруга, бяха нападнати с огнестрелно оръжие в петък сутринта в Коломие, предгра

Азербайджански журналист, живеещ в изгнание във Франция, и неговата съпруга, бяха нападнати с огнестрелно оръжие в петък сутринта в Коломие, предградие на Тулуза.

Съпругата на Рахим Намазов – Аида, е починала от раните си, предаде Франс прес.

Според полицейски източник и източници от местните власти азебрайджанската двойка пътувала с колата си в Коломие, когато по нея било стреляно седем пъти. Рахим Намазов бил ранен в гърба и сега се бори за живота си местна болница.

Карин Травал-Мишле, кметица на община Коломие, каза, че не се изключва случаят да е свързан с евентуално разчистване на политически сметки. Намазов е бил задържан в родината си и е бил измъчван, припомни тя и добави, че Намазов е получил статут на политически бежанец във Франция.

„Тази атака няма връзка с терористичните атентати, които станаха миналата седмица в департамента Од“, допълни кметицата.

Досега тя не е била информирана, че Назамов, съпругата му и трите им деца живеят в нейната община.

Според Асоциацията на журналистите в Тулуза Рахим Намазов първо е бил в азербайджански затвор, после бил заплашван със смърт и накрая бил експулсиран от страната си. Той намерил убежище в Тулуза със семейството си през 2010 г.

Азербайджан е на 162-о място от 170 в класацията за свобода на медиите, изготвена от организацията Репортери без граници, посочва АФП.