Радев: Служебното правителство е готово да води активен диалог със Северна Македония

Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите. Това е заявил президентът

Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен председател на Съвета на ЕС.

Срещата е била по инициатива на председателя на ЕК и португалския премиер преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Възможностите за постигането на напредък в приемането на преговорна рамка и започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония е бил акцентът на срещата.

Румен Радев припомни, че процесът на разширяване на ЕС е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни и именно България е най-заинтересована от бързия прогрес на най-близката ни държава на Балканите, съобщиха от прессекретариата на президента. Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в съюза.

„Нуждаем се както от позитивни примери в двустранните отношения между България и Република Северна Македония, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите“, подчертал президентът. Румен Радев е оценил като добър знак предстоящото съвместно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Република Северна Македония в Рим и призовал за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси.

Служебното правителство на България е готово да води активен диалог с Република Северна Македония в тази насока, както и за обсъждане на възможностите за ускоряване на процеса на европейска интеграция, заявил още Румен Радев. Държавният глава е посочил, че всяко възможно решение за започване на преговори за членство в ЕС от Република Северна Македония ще бъде внимателно анализирано и съпоставено с Декларацията на българския парламент и Рамковата позиция на страната ни по разширяването на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране от октомври 2019 г.

COMMENTS

WORDPRESS: 0