Радев призова за създаването на национален координационен център за действия при бедствия

Според президента в реално време трябва да се предоставя информация при опасност за населението България трябва да промени подхода си за реакция

Според президента в реално време трябва да се предоставя информация при опасност за населението

България трябва да промени подхода си за реакция при природни бедствия и кризи и се нуждае от национален координационен център, който в реално време да предоставя информация при случаи на опасност за населението.

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с Виолин Крушовенски, кмет на община Мизия.

Държавният глава разговаря и с хората, пострадали най-силно при наводнението през 2014 година.

Кметът на града и неговият екип запознаха президента с предприетите от местните власти действия за преодоляване на последствията от мащабното бедствие, при което загинаха двама души, пострадаха повече от 1500 жители, а наводнените сгради бяха над 800.

„Надеждата, че държавата ще помогне се прехвърля на Вас. Благодаря, че приехте присърце тази тежка задача и днес сте тук“, обърна се Виолин Крушовенски към президента Румен Радев. Общината е възстановила местната инфраструктура, но се нуждае от допълнителна подкрепа за изграждане на разрушените при наводнението жилища. По думите на Виолин Крушовенски малките общини не разполагат с достатъчно средства, за да застраховат всички сгради в населените места и са необходими законодателни промени, които да регламентират застраховането на общинската и частната собственост.

По време на посещението си в Мизия държавният глава проведе телефонен разговор със заместник министър-председателя Валери Симеонов, който също е поел ангажимент да посети засегнатия от наводнението град и да се запознае на място с нуждите на гражданите.