Радев: Избори 2 в 1 са против духа на Конституцията ни, търся рационално решение

Радев: Избори 2 в 1 са против духа на Конституцията ни, търся рационално решение

Неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани. На дневен р

Неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани. На дневен ред е не толкова датата на изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата. На плещите на народните избраници лежи отговорността за актуализация на бюджета. Аз вярвам, че нашите депутати няма да оставят работещите, пенсионерите, болниците и бизнеса без пари. Затова всички очакваме в оставащите дни те да организират максимално добре своята работа. Има и важни закони, които трябва да бъдат гласувани. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

В отговор на въпрос колко време ще даде на депутатите преди да издаде указ за разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори, държавният глава заяви: „Зависи от това как оттук нататък народните представители ще организират своята работа, за да изпълнят поне най-важната част от задачата, която е пред тях“.

Попитан дали вече е решил дали изборите ще са 2 в 1 или на отделни дати, Радев посочи: „Такова смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите между отделните институции. Този вариант не е в интерес и на президентската институция. Но трябва да отчитаме факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано с разход и на средства, и на време. Така че търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена. Ще търся рационален баланс“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0