Радан Кънев призова ЕНП да не е пасивна към случващото се в България

Евродепутатът от "Демократична България" (ЕНП) Радан Кънев изпрати тази сряда писмо до Европейската народна партия, в което призовава европейска

Евродепутатът от „Демократична България“ (ЕНП) Радан Кънев изпрати тази сряда писмо до Европейската народна партия, в което призовава европейската десница да не бъде пасивна по отношение на събитията в България.

„Това, за което събрахме подписи и това, за което призовавам, е открит дебат в пленарната зала на ЕП. Разумното за ЕНП е да го подкрепи. Защото иначе ще остане в изолация и преди всичко ценностите на европейската десница ще изглеждат неискрени и фалшиви в очите на българските граждани“, заяви Кънев в „Лице в лице“ по bTV.
„Най-важното нещо, което каза Туск днес, е „Имаме нужда от повече информация какво се случва в България“, каза евродепутатът. Според него колегата му Александър Йорданов не е прав в изявлението си, че на днешното си заседание ЕНП е подкрепила ГЕРБ.

„Не е тайна, че ЕНП от 14 години подкрепя ГЕРБ. Политическа подкрепа за ГЕРБ е защото дават най-голяма бройка (депутати). Това е ясно. То е цинично. То носи големи негативи на ЕНП в България в момента, но това е партийнополитически въпрос“, каза Кънев.

„Какво ще се случи на изборите в България, дали ще са редовни или предсрочни, това са стриктно вътрешнополитически въпроси. Към тях ЕС и европейските институции нямат отношение и неслучайно не са взимали отношение към предизборната кампания в някоя държава. Какво обаче с е случва с правосъдието в една държава, дали то е независимо, дали прокуратурата има някаква форма на обществен контрол, дали тя злоупотребява със своите правомощия, има ли достъп българският гражданин до свободни медии – всичко това е европейски въпрос. Защото влизайки в ЕС, всяка една държава дава на своите граждани неотменими права, гарантирани от договорите за функциониране на Съюза“, каза евродепутатът.

Според него с изказването си, че „мафията иска да свали правителството“, премиерът Борисов въвежда в заблуждение за характера на протеста, защото „никой не може да обвини симпатизантите на Демократична България, които са с хиляди на площада, че са хора на Божков“.

Прокуратурата тормози прозападните политици

Кънев обвини прокуратурата, че оказва тормоз над прозападните политици в страната. Той припомни агресивната риторика на главния прокурор Иван Гешев и маниера да се обявяват за престъпници хора, които впоследствие биват оправдавани от съда.

Кънев изброи имената на бившите министри Николай Ненчев, Даниел Митов, Петър Москов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков, срещу които, по думите му, съдът обявил, че няма никакви доказателства. „Всички тези хора бяха обявени от българската прокуратура за престъпници, след което съдът каза, че в обвинителния си акт прокуратурата дори не описва престъпление. Това е институционален тормоз“, смята Кънев.

Той допълни, че в този момент разговорът за свикване на Велико Народно събрание е абсурден. По думите му най-важно е да започне бързо промяната в правосъдната система и реформата в прокуратурата. Той изрази и възмущение от Българската национална телевизия, която вчера пусна фалшива новина, че протестиращите организират Народен съд. Инициаторите на недоволствата от Отровното трио отрекоха да се подготвя подобна инициатива. Последва и извинение от страна на БНТ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0