Първанов: Радев е генерал по дух, а у нас в политиката има и измислени генерали

"Още 2007 година, когато издигнах генерал Радев в това звание, знаех, че той може да бъде президент. Истинският генерал има истински качества. Радев е

„Още 2007 година, когато издигнах генерал Радев в това звание, знаех, че той може да бъде президент. Истинският генерал има истински качества. Радев е с високо образование, има много специализации, отличник в САЩ, той е генерал на духа. А у нас в политиката има и измислени генерали, но има и много истински. Борисов вчера беше много притеснен и в изказването му имаше много агресия. Той е уплашен от такъв тип кандидатура. На България в момента не й трябва партийна кандидатура. Ще бъда по-въздържан да коментирам неговата евентуална такава, преди да бъде освободен от настоящия си пост“. Това заяви в ефира на Нова тв президентът Георги Първанов.

„Бих се радвал, ако стане така, че да работим с генерал Румен Радев“, добави още той. „Ние от АБВ ще обсъдим и наши кандидатури, предстоят още разговори“, каза той. „Цялото изказване на Бойко Борисов показва, че жегата очевидно и на него му е повлияла в изказването му за БСП и събора на Бузлуджа. Начело на държавата трябва да бъде обединител, спомена Борисов, и ето генерал Радев е такъв. Активната роля за този избор е на левицата, но вървим към взаимно решение за избора на президент. С БСП сядаме с открити карти на масата за преговори, коментираме и търсим решение“, поясни Първанов. „Имам самочувствието на успешен президент и понасям на майтап“. Така отговори Първанов на въпрос ще влезе ли в битката за президент заедно с Ивайло Калфин. „Борисов и ГЕРБ отдавна изпуснаха възможността да постигнат обединение с останалите партии, сега е очевидно, че те ще играят самостоятелно“, обясни президентът. И допълни, че според него Бойко Борисов ще се кандидатира за президент, както и че в момента си прави пиар. „Аз не настоявам да ходя на избори, но ако се налага, бих отишъл с Борисов на избори. Ако Борисов беше дал имена за президент и вицепрезидент преди 10 дни, със сигурност щеше да се сблъска с моята кандидатура“, каза той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0