Путин след двучасови разговори на 4 очи с Ердоган: За газопровод през България ни трябват железни гаранции от Европа!

Ще възродим "Турски поток", каза руският президент след 2 часа на 4 очи с Ердоган"Постигнахме политическо решение да възродим проекта за газопровода "

Ще възродим „Турски поток“, каза руският президент след 2 часа на 4 очи с Ердоган“Постигнахме политическо решение да възродим проекта за газопровода „Турски поток“, заяви днес руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайп Ердоган в Санкт Петербург.

Той говори веднага след двучасовата си среща на четири очи с турския държавен глава, последвана от разговори между двете делегации. За да възобновим изграждането на газопровода „Южен поток“, ни трябват железни гаранции от Европа“. Така Путин отговори на въпроса кой от двата проекта е приоритетен за Русия, предаде БНТ.

„Ние никога не политизираме въпросите на икономическото сътрудничество. Когато предлагахме „Южен поток“, смятахме, че нашият газ може да стигне до потребителите в ЕС. Но първо Европарламентът бе против, а после Еврокомисията прати писмо до българското правителство да спре проекта. Но ние знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект. Ние обаче понесохме загуби. И само желания не стигат – трябват железни гаранции от Европа, каквито няма“, каза Путин.

Ердоган обяви, че Турция е готова веднага да започне строителството на „Турски поток“, както и евентуално чрез него да се доставя синьо гориво на Европа.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган обядваха в Константиновския дворец на Санкт Петербург, съобщи „Лайф.ру”.

При това ястията им били сервирани в специални чинии със собствените им образи.По време на обяда са продължили и разговорите между двамата лидери. На масата от руска страна са били още министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, министърът на транспорта Максим Соколов, външният министър Сергей Лавров и помощникът на президента Юрий Ушаков.

Според запознати с руския протокол, поднасянето на обяд с образа на госта и неговия домакин означава за Кремъл особено разположение към гостите. За последен път такива чинии са били използвани през август миналата година за посещението на египетския президент Халил ас-Сиси, пише „24 часа“.

Преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са продължили около два часа, след което страните са обсъдили въпроси, свързани с двустранното сътрудничество, в разширен състав, предава пък РИА Новости.

От руската страна в разширения състав на преговорите са взели участие министърът на външните работи Сергей Лавров, асистентът по външна политика на президента Юрий Ушаков, руският посланик в Турция Андрей Карлов, министърът на енергетиката и ръководителят на междуправителствената комисия по търговско-икономическо сътрудничество Александр Новак, министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, министърът на транспорта Максим Соколов, управителят на „Газпром“ Алексей Милер, началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов, специалният представител на президента за решаване на сирийския въпрос Александр Лаврентев.Турската делегация е била представена от вицепремиера Мехмет Шимшек, министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, министъра на икономиката Нихат Зейбекчи, министъра на енергетиката Берат Албайрак, началника на Националната разузнавателна организация Хакан Фидан. В срещата са се включили и турският министър на селското стопанство, министърът на културата и туризма, министърът на транспорта, турският посланик в Москва, заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието и секретарят по отбранителна промишленост към Министерството на отбраната.

COMMENTS

WORDPRESS: 0