Путин отмени забраната за пътуване на руснаците в Турция

Руският президент Владимир Путин постанови кабинетът на Дмитрий Медведев да вдигне част от административните мерки, които ограничаваха пътуванията на

Руският президент Владимир Путин постанови кабинетът на Дмитрий Медведев да вдигне част от административните мерки, които ограничаваха пътуванията на гражданите на страната към Турция, предаде РИА Новости. Освен това руският президент е поръчал на правителството да започне преговори с Анкара за възобновявано на икономическото сътрудничество и двустранната търговия, допълва РБК.

От офиса на турския президент съобщиха, че Путин е осъдил снощния атентат в Истанбул, при който загинаха най-малко 41 души. Източници на Ройтерс, близки до Ердоган, определиха разговорите като „позитивни и продуктивни“.

Новината дойде след като държавният глава на най-голямата по територия страна в света проведе около 40-минутен телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган. Отношенията между Москва и Анкара се влошиха след като турската армия свали руски военен самолет край Сирия през ноември 2015 г. Заради случая Русия наложи санкции върху турския туризъм и забрани вноса на стоки от югоизточната ни съседка. „Министерският съвет да установи контакти със съответните турски институции, за да бъде постигнато споразумение за възстановяването на взаимно и за двете страни сътрудничество в областта на икономиката и най-вече туризма“, пише в официално съобщение на Кремъл, публикувано днес.

COMMENTS

WORDPRESS: 0