Пуснаха под домашен арест Иванчева и Петрова

Апелативният спецсъд измени задържането под стража на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова в "домашен арес

Апелативният спецсъд измени задържането под стража на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова в „домашен арест“. Това стана по жалба на двете подсъдими, които след като бяха осъдени на по 20 г. и 15 г. затвор бяха върнати от първоинстанционния съд в ареста.
Апелативните спесъдии обаче посочиха, че въпреки тежките присъди, за които законът изисква задържане, няма опасност двете да се укрият, тъй като имат забрана да напускат страната. В този ред на аргументи магистратите посочиха, че ако Иванчева и Петрова останат задържани, това ще е тежка репресия.
Преди да бъдат осъдени в средата на април, те бяха 4 месеца под домашен арест. През това време те не са нарушавали тази процесуална мярка.
Друг аргумент на магистратите да освободят двете осъдени на първа инстанция е тежкото здравословно състояние на Иванчева, за което по време на делото не стана ясно от какво точно страда.
Аргумент в полза на Петрова бе семейното й положение – трябва да се грижи за болната си възрастна майка, а дъщеря й тази година е абитуриентка.
Решението е на тричленен състав на апелативния спецсъд с председател Красимира Костова и то е окончателно.