Прощаваме се с Тодор Кавалджиев

Поклонение и опело пред тленните останки на Тодор Кавалджиев - вицепрезидент на България (1997-2002 г.), ще се състои днес в църквата "Св. Седмочислен

Поклонение и опело пред тленните останки на Тодор Кавалджиев – вицепрезидент на България (1997-2002 г.), ще се състои днес в църквата „Св. Седмочисленици“. То започва в 11:00 часа. Кавалджиев почина на 85 години след продължително боледуване.
Бившият вицепрезидент е сред основателите на СДС в родната си Стара Загора. Сподвижникът му в тази мисия Динко Пейчев си спомни във фейсбук как са наливали заедно основите на синята партия в града. И Как Кавалджиев носил винаги куфарче, в което слагал Библията.
Помни се случка от времето на Георги Първанов от лятото на 2011 г., когато президентът е в местността Янини грамади за възпоменателен събор за 88 г. от убийството на Александър Стамболийски. Там попада на Кавалджиев, който продава книги и който се обръща към държавния глава с думите: “Елате, г-н президент, да видите един беден вицепрезидент, когото оставихте без пенсия.” Тогава Кавалджиев обяснява, че живее с 350 лв. на месец от НОИ, за разлика от останалите президенти и вицепрезиденти, които имали персонални пожизнени пенсии от 1500 лв. Вероятно заради дисидентското му минало за Кавалджиев не е ново да живее скромно. През 1952 г. е пратен в затвор в Хасково заради опит за възстановяване на Съюза на земеделската младеж. Лежал е 11 г. в затвор в Пазарджик и Стара Загора и бил два пъти в лагер в Белене. През 1989 г. участва дейно във възстановяването на БЗНС “Никола Петков”.