Проф. Чирков: Здравеопазването в България е най-лошо и на Балканите

В Европа най-лошо е здравеопазването на Балканите, а България и тук е на последно място. Това каза проф. Александър Чирков. „За нито един пациент няма

В Европа най-лошо е здравеопазването на Балканите, а България и тук е на последно място. Това каза проф. Александър Чирков.
„За нито един пациент нямам молитва, защото ако трябва да се моля, значи не съм сигурен в това, което ще правя. А това е антибожие, защото, ако не можеш да преценяваш рисковете, не ти е мястото в операционната”, каза лекарят пред bTV.

Проф. Чирков добави обаче, че се е молил след интервенции за оздравяването на пациентите си. Той каза още, че не му се е налагало да оперира свой близък.

„Имам 57 години практика, като започнах от Белоградчик. Липсата на вяра разболява. Ако нямате доверие и вяра, че нещо трябва да се постигне, не е добре за здравето. Злобата води до непрекъснато ангажиране на структурите в човешкото тяло. Непрекъснато се молим, а само през Втората световна война загиват над 52 млн. души. Сега е същото, умират и дечица”, посочи проф. Чирков.

Изостаналото здравеопазване е причина за малкият на брой сърдечни трансплантации у нас, смята медикът. По думите му преди години лекарите са били мобилизирани, така че да имат интерес всички.

Проф Чирков заяви, че до ден днешен си спомня първата си трансплантация и въпреки напредналата му възраст, все още практикува.

Снимка: Bulgaria on air