Проф. Стив Ханке: Ако България приеме еврото, ще последва съдбата на Гърция

Известният анализатор и професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ Стив Ханке прогнозира пред бТВ, че България може да 

Известният анализатор и професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ Стив Ханке прогнозира пред бТВ, че България може да последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото.

Според него за България левът е по-добър вариант, защото „двете валути имат еднаква стойност в момента“. „Левът се равнява на горе-долу половин евро. Левът е клонинг на еврото с валутния борд, също толкова добър, колкото еврото е по отношение номиналната стойност“, заявява той. И заключава, че „всъщност системата на валутния борд е по-добра и левът е по-добър, защото валутният борд
налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение“, смята професорът.

Ханке посочва, че от 1997 г. насам страната ни се представя „чудесно от фискална гледна точка“. България е сред лидерите в ЕС с
нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско, а това е предимство.

„Нямате проблема на Гърция. Помните ли Гърция? Те преминаха през огромен фискален проблем. Същото вероятно ще се случи в България, ако приемете еврото“, прогнозира той. „В момента с валутния борд и лева България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава. Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако влезете в еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ“, бе категоричен проф. Ханке.

На въпрос не е ли крайно време валутният борд да си проправи път като зрял европейски гражданин под европейски контрол, проф. Ханке възкликва: „Не. Това е ужасна идея. Да ви припомня Гърция. Мислите, че е прекрасна идея? Само вижте какво стана там. Според мен валутният борд трябва да се запази. Той не е дете. Той е великан с огромна сила. Никой великан не се е провалял. И второ, системата е свършила чудесна работа при различни кризи, включително кризата на руската рубла, голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля през всички тези моменти, дори и при срива на КТБ и скандала в България. Валутният борд се справи чудесно. Ето какво да направите – взимате валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко. Не се справят много добре, не се славят с добра история. Само погледнете Гърция. Левът е вързан за еврото, какъв е проблемът да преминем към по-ценната валута? Това ще доведе до по-обхватен европейски надзор над финансовата система, избягвайки подобни „инциденти“ като КТБ?“, смята професорът.

Проф. Ханке посочва, че българското правителство е решило да вкара България в чакалнята на Еврозоната „по много потаен начин, в пълен мрак“. „Разбира се, казват, че няма да променят обменния курс преди да влязат в чакалнята. Но щом влязат в чакалнята е ясно, че ще действат приетите правила, които позволяват 15% колебания от фиксирания курс на лева към еврото. Ето тук ще се появи спекулацията. Щом влезете в чакалнята, ще се породи нестабилност и спекулации, защото българското правителство вече е решило, без да пита народа, че ще подкрепи този текст. Не беше така в Литва, нито в Естония“, припомня той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0