Проф. Кожухарова: Преувеличените страхове от COVID-19 в началото доведоха до лош резултат

Преувеличените страхове от COVID-19 в началото доведоха до много негативен резултат. Това е основната грешка на лошата комуникация в началото на

Преувеличените страхове от COVID-19 в началото доведоха до много негативен резултат. Това е основната грешка на лошата комуникация в началото на пандемията, каза по БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите й част от хората са били безкрайно изплашени, така са и сега.

„Техните страхове са ирационални и те няма как да бъдат убедени, че могат да продължат да живеят нормално. Другата част от хората реагираха парадоксално – отричаха, че има вирус“, коментира епидемиологът.

За процента на болните от COVID-19 можем да съдим по броя на хоспитализираните и на тези, които са в тежко състояние в интензивните отделения, обясни проф. Кожухарова.

„В епидемиологията и медицината преди тази пандемия под „случай“ имахме предвид болни хора. Сега всеки, който има положителен PSR тест, но няма оплаквания и симптоми, също се нарича „случай“, уточни тя.

Броят на положителните резултати ще расте с броя на направените изследвания. Нормално е да се появяват нови огнища, щом имаме въздушно-капкова инфекция, каза проф. Кожухарова.

„Обикновено източникът на инфекция не се открива, но при близък контакт в трудови колективи – когато са по-близо или пътуват с общ транспорт, е типично да възникват такива епидемични взривове“, отбеляза тя.

По думите ѝ „вирусът е разпространен в цялото общество“.

„Епидемията просто се развива. В България започна доста по-късно развитието й и следват епидемиологичните закономерности“, обясни проф. Кожухарова.

Според нея е важно „да се каже по-спокойно на хората какво може да се направи“, спокойно да се приеме рискът и животът да продължи. И във тази връзка – децата трябва да се върнат в училище, коментира тя.

„Първо, децата не са рискова група. Второ, по последни данни децата не са източник на инфекция, нещо повече – децата не заразяват възрастните. Случаите на заразени деца обикновено са в семейството и са заразени от родителите. Взривове в училища почти няма, а когато са заразени, инфекцията при децата минава безсимптомно – те практически не боледуват“, аргументира се проф. Кожухарова.

Специални мерки обаче трябва да се вземат в домовете за стари хора, защото там вирусът попада сред заболели или тежко болни, отбеляза още тя и добави:

„Но нека направим уговорката, че става дума за въздушно-капкова инфекция. Хората, които работят там, не могат да правят чудеса, те правят това, което се прави по света.“

COMMENTS

WORDPRESS: 0