Проф. Кантарджиев: Според мен няма пряка връзка между ваксинацията и смъртта на жената в Пловдив

Сега е време за успокояване, да се слушат фактите и да се взимат решения. По места директорите на РЗИ, съгласувайки се с Щабовете, дава мерките за вся

Сега е време за успокояване, да се слушат фактите и да се взимат решения. По места директорите на РЗИ, съгласувайки се с Щабовете, дава мерките за всяка област, защото в различните области имаме различен брой болни. Излизат много хора, които не знаят как се взимат решенията, обясни проф. Тодор Кантарджиев – директор на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб в ефира на „Здравей, България“. Заедно с Богдан Кирилов отговаряха на въпроси относно ваксинацията у нас в рубриката „Питай за ваксините“.

На въпроса предстои ли нов локдаун, инфекционистът не даде категоричен отговор, а посочи, че решението за това ще бъде съобщено на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък от здравния министър. Относно случая с жената в Пловдив, починала след ваксинация, проф. Кантарджиев заяви, че според него и неговите колеги – смъртта и ваксинацията нямат общо. Патоанатомът, направи аутопсията, сподели, че са взели материали за изследване, за да видят изкарала ли е коронавирус. Жената няма тела за COVID-19. Направен е и PCR тест, изключен е коронавирус. Това е жена със съдова болест – запушване на кръвоносните съдове, основно на сърцето. При някои то е на 100%, което е смущаващо. Има данни за прекаран преди години инфаркт. Става дума за един годишен ход на запушване, можеше да се случи и без ваксинацията“, каза още той.

За случилото се е уведомен и директорът на Европейската агенция. Очаква се писменото становище на европейския регулатор. Няколко държави извършват изследвания и анализ, освен България.

Важно е да излязат резултатите, за да може по категоричен начин да представим доказателство, че няма връзка и хората да са спокойни, добави изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов.

Нещата се преекспонират. Винаги сме казвали, че човек, прекарал заболяването, трябва да изчака три месеца, за да се възстанови имунната му система. Аз лично смятам, че прекарването на заболяването е създаването на най-трайния и всеобхватен имунитет. Досега няма описани случаи на този ефект, но теоретично е възможно да се получи свръхреакция. Но това е много рядко и не е фатално, обясни проф. Кантарджиев.

Европейската комисия сключи договор със седем фирми. Не сме отказали договор с Pfizer и Moderna. Ако беше така, сега нямаше да ваксинираме с тях. В началото се преценяваше кои фирми ще бъдат първи, оказа се, че не те, а други ги изпревариха. Слав Богу, че Европейската комисия сключи договор, защото иначе големите държави щяха да се ваксинират, а малките, като България, щяха да чакат, обясни инфекционистът.

В момента не се прилага само една от трите налични ваксини. С останалите продължава ваксинационният процес. Очакваме след положителни резултати от изследванията и препоръка от Европейската агенция още тази седмица да продължи ваксинационният процес и с третата. Договорите се сключват последователно. Нито една държава не е имала възможност да избира ваксини едновременно от шестте сключени договори, добави Богдан Кирилов. Той подчерта, че пропорционалното разпределение зависи от обема, който се договаря за съответния договор.

България ще получи над 18 млн. дози, което ще бъде достатъчно за ваксинацията на 10 млн. души. При 6 млн. население, което подлежи на ваксинация, изключваме лицата под 16 години, ние имаме поръчани дози ваксини за 10 млн. население. Това е при положение, че в момента на заявяване на количествата, всички социологически проучвания сочиха, че желанието за ваксинация е 20-30%. Това значи, че България е осигурила многократно повече от това, което е било заявено като желание“, каза още Кирилов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0