Проф. Кантарджиев: Обличайте две фланелки срещу комарите, 5 починали от западнонилска треска у съседите

Проф. Кантарджиев: Обличайте две фланелки срещу комарите, 5 починали от западнонилска треска у съседите

Спасението от комарите, които донесоха западнонилска треска и у нас, включва обличането на две фланелки една върху друга, както и естествени реп

Спасението от комарите, които донесоха западнонилска треска и у нас, включва обличането на две фланелки една върху друга, както и естествени репеленти като мента и лавандула. 

Комарите хапят през една фланелка, ако искате да не ви хапят по гърба, облечете две, посъветва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Център по заразни и паразитни болести, по БНТ.

Случаите на западнонилска треска в Европа само от началото на лятото са 46. 9 от тях са в Северна Гърция. Притеснителното е, че от началото на сезона от петимата починали от западнонилска треска – четирима са в Гърция, 1 в Румъния. Мерките, които трябва да се предприемат, са пръскане за комари и унищожаване на комарите във водоемите, каза проф. Кантарджиев.

По думите на проф. Кантарджиев хората трябва да не допускат комари в стаите и да не ходят на места, където има много комари.

Ако западнонилската треска засегне нервната система и мозъка – и то при възрастни хора над 60-годишна възраст, смъртността е от 10 до 20 на сто, каза още експертът.

По отношение на ентеровирусите, които причиняват възпаления на нервната система, проф. Кантарджиев заяви, че е най-важна хигиената на ръцете. Той препоръча на майките да не ползват за децата си спиртни кърпички, защото спиртът не убива тези вируси, а да ползват кърпички с хлорхексидин.

Що се отнася до кърлежите – който го ухапе кърлеж, трябва да вземе две таблетки доксациклин, а децата маркоролиден антибиотик, за да се предпазят от заболяване.

COMMENTS

WORDPRESS: 0