Проф. Кантарджиев: Имаш ли положителен PCR, значи отделяш вируса!

Проф. Кантарджиев: Имаш ли положителен PCR, значи отделяш вируса!

"Само резултатите от Националната референтна лаборатория за Ковид-19 се зачитат за достоверни", заяви директорът на Националния център по заразни и па

Само резултатите от Националната референтна лаборатория за Ковид-19 се зачитат за достоверни“, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев на извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването.

„Имаш ли положителен тест в лаборатория, регистрирана като референтна, той се зачита. Резултати от други лаборатории нямат значение. В държавата има една референтна лаборатория за коронавирус. Другите приказки просто не са професионални“, посочи проф. Кантарджиев.

Според него причините за разминаване в резултатите от различни изследвания за коронавирус могат да бъдат много.

Ако днес съм положителен, утре отрицателен, се зачита отрицателният резултат. Причината за различията може да бъде недобре взет материал. Резултатът може да е отрицателен от лошо съхраняване или недобро желателно даване на проба“, обясни той.

Според европейските изисквания новите случаи на Ковид-19 се регистрират само след положителен лабораторен тест и диагноза от лекар по епидемични данни.

„Това е изискване в 60 европейски държави. Системата изключва възможността, когато човек има 4-5 положителни проби, да бъде регистриран отново и отново. Всеки положителен тест се регистрира като нов случай. Имаш ли положителен PCR тест, значи отделяш вируса„, отсече д-р Кантарджиев.

Много често пациенти повече от месец продължават да отделят вируса, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

COMMENTS

WORDPRESS: 0