Проф. Кантарджиев за новите огнища: Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни

"Хората се заразяват заради неспазване на елементарни правила, особено да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много нега

„Хората се заразяват заради неспазване на елементарни правила, особено да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици“, предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев пред БНР. Той коментира възникналите огнища и увеличението на случаите на заразени с COVID-19.

„Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни… На закрити обществени места препоръчвам маски. Използване на дезинфектанти. Избягване на събирания на големи групи на закрито… Маската предпазва… Лъчът ми надежда беше хората да знаят какви мерки да предприемат и как да ги прилагат. Ако беше така, щяхме да ликвидираме вируса и усилията ни щяха да бъдат да не допускаме внос на вируса. Надеждите на СЗО са, че сме близо да ваксина. Съмненията ми за нея са до каква степен ще предпазва от инфекция и колко дълго ще предпазва, дали тя няма да доведе само до по-леко протичане на заболяването. Ваксината срещу този вирус трябва да предизвиква реакция на клетъчния имунитет“, допълни проф. Кантарджиев.

Според него не е логично поставяне на КПП на входовете и изходите на градовете или затваряне на хората вкъщи: „Все още мисля, че има съзнание у хората да пазят себе си и семействата си… През март и април бяха взети навременни мерки, това доведе до слабо разпространение… Но медийното пространство беше залято от приказки, имаше противоричиви и взаимноизключващи се изказвания, включително и от лекари“.

По думите му за да се разпространява успешно вирусът, трябва да се селектират мутации, които да го направят лесно заразяващ и не бурно протичащ, за да може да преживява дълго време в организма на човека. „Тази вирусна инфекция е интересна с развитието на заболяването. В човешкия организъм се образуват две огнища – в горните отдели на дихателната система и в белия дроб. Тези две линии се развиват отделно. Най-вирулентната и смъртоносната част е в белия дроб, но вирусите там се разпространяват трудно сред други хора. Хората се заразяват от вирусите в назофаринкса, но те са по-малко вирулентни и там няма да устоят създадени мутации, които носят по-голяма смъртоносност. Това е обяснението за намаляване на силата на вируса, не е така високо патогенен като първите месеци“.

По думите му „този вирус е от групата вируси, където антителата не говорят много нито за състоянието на болния, нито до каква степен си бил в контакт с този вирус. Имаме ли хубави методи за доказване на клетъчен имунитет срещу вируса, много по-добре ще знаем каква част от населението е била в контакт с този вирус и каква част е защитена от такъв или подобни вируси… Доказа се, че хората без клиника или с лека клиника, малко заразяват. Това е много важен факт“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0