Проф. Гетов: 6 месеца след ваксиниране имунитетът срещу COVID-19 остава висок

Проф. Гетов: 6 месеца след ваксиниране имунитетът срещу COVID-19 остава висок

Ваксините - на "Пфайзер" и "Модерна", са с едно и също международно непатентно наименование, разработени са на базата на една и съща технология -

Ваксините – на „Пфайзер“ и „Модерна“, са с едно и също международно непатентно наименование, разработени са на базата на една и съща технология – информационно РНК. Различават се по броя на дозите и методите на съхранение. 6 месеца след ваксиниране имунитетът, който дават срещу новия коронавирус, остава висок. 

Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция за лекарствата.

„Не бих казал, че одобрението на ваксината на „Модерна“ се е забавило. Първоначалният график беше 12 януари, впоследствие бяха мобилизирани всички налични сили и ресурси, работихме и по време на празниците, и в резултат беше ускорена процедурата, така че в първата седмица на годината да имаме втора одобрена ваксина“, коментира срока експертът.

Той обаче, заяви, че не може категорично да каже кога първите дози от „Модерна“ ще бъдат доставени у нас.

Проф. Гетов отличи и основните разлики между двете ваксини:

Новата ваксина на „Модерна“ е с един месец по-дълъг срок на годност – 7 месеца, съхранява се между -25 и -15 градуса. Не подлежи на повторно замразяване, с което трябва да бъде съобразена и ваксинационната кампания.

Приложението е абсолютно същото като при ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“ – в горния мускул на ръката. Всеки човек обаче трябва да се консултира с личния си лекар за поставяне на ваксината, предупреди проф. Гетов.

За кои хора не е препоръчителна ваксинацията

– за хипералергични;

– които са имали тежки алергични реакции;

– които не са имунокомпрометирани;

– с обострено заболяване към момента на ваксиниране;

– които са на терапия за разреждане на кръвта.

Установени странични ефекти при ваксината на „Модерна“

– болка на мястото на убождане лека температура;

– главоболие;

– леко замайване.

Това е стандартно за всички ваксини, категоричен бе проф. Гетов и допълни, че на този етап изследвания по отношение на фертилитета и влиянието на ваксините срещу COVID-19 не са правени.

COMMENTS

WORDPRESS: 0