Проф. Витанов: Системата може да издържи до края на октомври

Здравната система може да издържи до края на октомври, ако заразените останат над 500 нови случая на коронавирус, каза математикът на НОЩ проф.

Здравната система може да издържи до края на октомври, ако заразените останат над 500 нови случая на коронавирус, каза математикът на НОЩ проф. Николай Витанов пред бТВ.

Той обясни, че при над 10 000 хоспитализирани ще има огромен натиск върху системата при намаляващ брой на специалистите. Ще има и повече интензивни отделения.

Професорът бе категоричен, че не е трябвало да се разхлабват толкова много мерките през юни. „Ще се разделим с коронавируса, като се появи ваксина или ефективно лекарство. Дотогава ще си пълзи бавно тази пандемия, здравната система не бива да се натоварва, за да може всеки да получи здравна помощ“, каза още специалистът

Според него няма да има затваряне на училища до края на първия срок, „защото сме далеч от заразяването, което би довело до тази строга мярка“. „Има общ принцип, когато 1% от системата излезе от строя, човек трябва да почне да се замисля. Системата от учители и ученици е – 700 000 ученици и около 70 000 учители. Когато 1 на 100 излезе едновременно, т.е. 7000 ученици средно са едновременно болни и 25 училища са едновременно затворени, тогава ръководството на МОН трябва да седне и да преразгледа ситуацията. Много сме далеч от тази работа“, коментира проф. Витанов.

Но напомни за условията през есента и зимата, както и на неспазването на мерките, което може да ни доближи до края на месеца до недобрия сценарий с 30 000 болни от COVID-19.

COMMENTS

WORDPRESS: 0