Проф. Витанов: Оптимистичната прогноза за ноември е 68 500 регистрирани с COVID-19 в края на месеца

"Оптимистичната прогноза за ноември е 68 500 регистрирани случая в края на месеца, както знаете оптимистичните прогнози досега винаги не се сбъд

„Оптимистичната прогноза за ноември е 68 500 регистрирани случая в края на месеца, както знаете оптимистичните прогнози досега винаги не се сбъдват.“ Това каза по Нова телевизия проф. Николай Витанов, асоцииран член на Националния оперативен щаб.

Математикът от БАН се въздържа от коментар за песимистичната прогноза с аргумента:

„Според мен има числа, които не бива да се казват, за да не се паникьосват хората„. Професорът обаче уточни, че по-подробна информация ще бъде предоставена на брифинга на щаба в четвъртък.

Според него обявените от министъра 8000 легла за болни с коронавирус ще са достатъчни предвид прогнозата за ноември.

Витанов обясни и как се определя базовото репродуктивно число. В момента то е 1,56, което означава, че при 100 заразени имаме 156 излекувани.

По думите му реално заразените от началото на пандемията у нас са около 320 000, от тях 40 000 знаят, останалите 280 000 са безсимптомни и не са тествани.

Колко са реално заразените в момента

Броят им се изчислява като се умножат активните случаи в момента по 8, което означава, че действителните носители на вируса у нас са около 160 000. 160 000 по 5 контактни дава цифрата 800 000 контактни на заразени реално, обясни математикът.

Според него активните случаи през ноември ще са малко повече от 30 000, броят на контактните ще се увеличи с 50%. Това е оптимистичният вариант, уточни той.

Ако сега се вземат сериозни мерки, броят на заразените ще започне да спада след две седмици, каза Витанов и допълни, че това означава всички да се затворят вкъщи.

Според него реална промяна в ситуацията ще има след края на зимата. Оптимистична новина обаче е, че смъртността спада. По негови изчисления сега е около 2%, към края на сезона ще е около 1%.

Проф. Витанов каза още, че присъственият старт на учебната година не е бил грешка, но е трябвало повече да се пазят учителите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0