Професор Гетов: Мерките не трябва да се отпускат поне до масовото ваксиниране

„Мерките не би трябвало да се отпускат, поне докато не започне масовото ваксиниране. Те дават резултат – след празниците отчитаме тотално намале

„Мерките не би трябвало да се отпускат, поне докато не започне масовото ваксиниране. Те дават резултат – след празниците отчитаме тотално намаление на положителните проби, трябва още малко да издържим, поне до края на февруари“. Това каза по bTV представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов. 

По думите му българския имунизационен план е направен от най-добрите експерти и е съпоставим с останалите държави в ЕС. Той заяви, че поведение като това в Сандански, където общинските съветници бяха ваксинирани преди медиците, е недопустимо и е престъпване на имунизационния план.

Експертът от ЕМА съобщи, че в сряда ще бъдат доставени първите ваксини.

„Съветвам всички български граждани, които имат намерение да се ваксинират, да прочетат внимателно пълната информация за двете ваксини, отбеляза проф. Илко Гетов.

Той отново подчерта, че двете ваксини са с едно и също международно непатентно наименование, имат един и същи механизъм на действие. Базират се на технологията на информационната РНК. Това, което е важно е, че те се различават по фармацевтично технологичните си характеристики“, обясни той.

Проф. Илко Гетов припомни, че от днес има разрешение от Европейската агенция по лекарствата да се извличат 6 дози от флакона на „Комирнати“ – ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Това ще позволи още хора да бъдат ваксинирани, отбеляза той.

Ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“ е разрешена за използване от лица над 16 години, а на „Модерна“ – над 18, но тъй като в следващия ваксинационен етап са включени учителите и хората от домовете за възрастни, това не би повлияло на правото на избор“, според проф. Илко Гетов.

Той припомни, че съхранението на ваксините също се различава. „Обемът на дозата също е важен, както и дните, в които се поставят. Не по-малко от 21 дни трябва да има между двете дози за „Комирнати“ и не по-малко от 28 дни при ваксината на „Модерна““, обясни той.

Експертът беше категоричен, че трябва да се поставят по две дози, защото те осигуряват необходимия имунитет.

COMMENTS

WORDPRESS: 0