Протестът: Ден 19: Честитки за рождения ден на Пеевски

Протестът: Ден 19: Честитки за рождения ден на Пеевски

На 19-ия пореден протест срещу правителството и главния прокурор хората поставиха на дневен ред рождения ден на депутата от ДПС Делян Пеевски. Изп

На 19-ия пореден протест срещу правителството и главния прокурор хората поставиха на дневен ред рождения ден на депутата от ДПС Делян Пеевски. Изпратиха му и символични картички. Импровизираха с торта от картон. Пред БНТ хората поискаха отново оставката на директора на националната телевизия Емил Кошлуков и настояха: „След „Росенец“ ще си върнем и БНТ от Доган“.

„След като блокадите започнаха, след като обявихме националната стачка в сряда, продължаваме заедно на познатия сборен пункт и ще бъдем пред МС“, обяви в понеделник Отровното трио.

Исканията са същите – оставка на Бойко Борисов и кабинета му и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите настояват още за машинно гласуване и свикване на Велико Народно събрание, което да промени конституцията на страната.

И днес OFFNews следи в снимки протеста в София.

Хронология на събитията

21:40 ч. – Орлов мост отново е затворен. Запречен е и паметника на Васил Левски.

21:10 ч. – Гражданите се спряха пред сградата на Европейското представителство за кратко. След това се отправиха по познатия вече маршрут към Орлов мост.

21:00 ч. – Въпреки представените по-рано от премиера Борисов социално-икономически мерки за справяне с коронавирусната криза, протестиращите продължават да настояват за оставка на правителството и за оставка на главния прокурор.

Новото днес е, че беше взето решение да се създаде инициативен комитет, в който да влизат представители на неправителствения сектор и граждани. Този комитет ще координира действията по време на антиправителствените протести.

20:51 ч. – Протестиращите тръгнаха по централните улици на столицата с викове: „Оставка!“.

20:12 ч. – Арман Бабикян от Отровното трио: „Единственият, който иска да празнува с него (Делян Пеевски) рожден ден, работи в онази сгради“. Сочи Министерския съвет и има предвид Бойко Борисов. „Така че днес вървете след тортата“, каза Бабикян.

20:11 ч. – Пред БНТ се е събрало множество с искане за оставката на директора на националната телевизия Емил Кошлуков. Протестът издигна искане „След Росенец да си върнем и БНТ от Доган“.

20:10 ч. – Над София се изсипва поредния пороен дъжд.

20:04 ч. – Пред Министерския съвет вече са дошли много хора.

19:30 ч. – Пред сградата на БНБ активисти на „Да, България“ отбелязаха 40-ия рожден ден на депутата от ДПС Делян Пеевски под надслов „Картичка за Шиши“. Десетки се включиха в акцията, като отправиха своите пожелания към депутата, а впоследствие се присъединиха към големия протест на Ларгото.

19:25 ч. – Пред централата на ГЕРБ са се събрали от гражданско движение „Боец“, което организира акция под наслов „Масово писане и връчване на оставки“. Звучат песни на „Ахат“ и Васко Кръпката. Символичната оставка гласи: „Оставка до Народното събрание на Република България от Бойко Методиев Борисов“ и „Аз, Бойко Методиев Борисов, заради гражданите на площадите и по криминални и корупционни причини, подавам оставка като премиер на Република България. По същите причини подавам оставката и на цялото правителство“.
„На подобни места се решават човешки съдби, решават се бизнеси. Тук се взимат важни решения, които касаят всички нас. Те не се взимат в Министерски съвет или в Народното събрание. Взимат се ето на такива места – в партийни централи, в сараи, в хотел „Берлин“, в „Зайчарника“ в Банкя, в „Осемте джудета“, заяви лидерът на Боец Георги Георгиев.

18:56 ч. – Хората започват да се събират пред Триъгълника на властта. На площада са около стотина души. Полицейското присъствие е засилено. Камионът, който неизменно озвучаваше площада, сега е друг, по-малък.

COMMENTS

WORDPRESS: 0