Протестиращ загина в Минск при кървавите сблъсъци след избора на Лукашенко

Протестиращ мъж е загинал през втората нощ на сблъсъци в Беларус след президентските избори в неделя, спечелени от Александър Лукашенко. Импр

Протестиращ мъж е загинал през втората нощ на сблъсъци в Беларус след президентските избори в неделя, спечелени от Александър Лукашенко.

Импровизирано взривно устройство се е задействало в ръцете на загиналия, докато той се е канел да го хвърли по полицията, съобщи Ройтерс.

Арестуваните са десетки. Полицаи с шлемове използваха сълзотворен газ, гумени куршуми, светошумови гранати и палки, за да разпръснат хилядите протестиращи в Минск през втора поредна нощ на насилие. Демонстрантите издигнаха барикади в няколко района и хвърляха коктейли „Молотов“.

След седемчасово противопоставяне с протестиращите, полицията ги изтласка от улиците и започна да изтегля кордона си от центъра на Минск, допълва ТАСС. Местни медии съобщиха за сблъсъци и в други градове.

Лидерът на опозицията Светлана Тихановска отхвърли резултатите, обявени от централната избирателна комисия, като фалшифицирани. А Лукашенко, за когото спечеленият мандат ще е шести пореден, обвини протестиращите, че са контролирани от чужбина.

COMMENTS

WORDPRESS: 0