Протестиращи блокираха Орлов мост

Протестното шествие на “жълтите павета” в София блокира движението на Орлов мост и бул. “Васил Левски” към 15:30 часа. Протестът започна сутринт

Протестното шествие на “жълтите павета” в София блокира движението на Орлов мост и бул. “Васил Левски” към 15:30 часа. Протестът започна сутринта пред парламента, след което се отправи към Министерски съвет. Следобед пое обратно към към Орлов мост. Намерението на хората към 15:30 беше да се върнат отново към Народното събрание, но кордоните на полицията и жандармерията ги блокираха пред Софийския университет.

„Борисов за затвор“

Хората скандират „Бойко е позор“. “Борисов за затвор” и сексуални обиди към премиера.
“Това не може да продължава така, да си правят каквото си искат”. “Много пари се крадат”, “Що дигнаха винетките”. Това са част от репликите, които протестиращите си разменят.

На Орлов мост почти се стигна до саморазправа с шофьори опитващи се да преминат през блокадата. Видимо има лица употребили алкохол, а напрежението се повишава от хвърляне на пиратки. До 16 часа протестиращите намаляха. Полицията и жандармерията са струпани пред сградата на парламента, а блокадата се охранява само от КАТ.

Основните групи на протеста са две. Ендата е от активисти на партия “Възраждане”. В понеделник хората на Костадин Костадинов от Варна се опитаха да нахлуят в МРРБ и бяха пръскани със сълзотворен газ от полицията. Тогава те протестираха срещу водната криза в Перник.

Бизнесът протестира въпреки отсъпките на властта

Втората голяма група са от организации, на дребен бизнес, хотелиери и ресторантьори.
Те се познават от стикерите по тях “Предприемач завинаги”. Протестът им срещу въвеждането на наредба Н-18 беше обявен от по-рано, но снощи финансовият министър Владислав Горанов отмени действието и с още 6 месеца. Документът изисква от всички търговци да свържат касовите си апарати и търговския си софтуер онлайн с НАП и данъчните да имат достъп 24/7.

„Това безумие трябва да спре, не могат да навлизат в личното пространство на всички от нас с какво ли не. При положение, че всички сме редовни и можем да си плащаме данъците. Принуждават хората да затварят и да отидат в чужбина. Искат да връщат тези от там, но не знаят как да задържат тези, които да тук, заяви човек с малък бизнес.

Според източници на OFFNews след срещата с Горанов снощи сред ресторантьорите е имало вътрешен скандал да има или няма протест. Много хора от провинцията са дошли вчера, за обявения за днес протест, не искат да си отменят плановете и не искат да се губи енергията на протеста.

Заявлението за протеста е оттеглено

Това се потвърждава и Столична община. Там вчера е постъпило уведомление за протест пред Народното събрание с часове от 12 до 17 ч. То е било подписано от ресторантьора Ричард Алибегов, който е е председател на Асоциацията на заведенията. Тази сутрин в 9:56. в общината е постъпил подписан от него отказ за протеста.

На протеста имаше представители и платформата “Изправи се.бг” на Мая Манолова и активисти на “Атака”. Самата Манолова и хора от щаба и се разходиха с шествието.

COMMENTS

WORDPRESS: 0