Проправителствен турски вестник: Ако САЩ са на страната на кюрдите, да напускат авиобазата „Инджирлик“!

  „Турция: сухопътна операция – сега!” – С такова войнствено заглавие-призив към своите читатели се обръща проправителствият Daily Sabah, цитиран

 
„Турция: сухопътна операция – сега!” – С такова войнствено заглавие-призив към своите читатели се обръща проправителствият Daily Sabah, цитиран от Блиц.

Според вестника, последната капка, препълнила чашата на търпението в Турция, стана атентатът в Анкара на 17 февруари, отнел живота на 28 души, повечето от които били военни пилоти.
След взрива в крайграничния със Сирия турски град Суруч на 20 юли 2015 г. вестник Daily Sabah призова „Достатъчно!” Последната терористична атака, според вестника, трябвало да стане повратна точка за вземане от правителството на такова смело решение за нахлуване на турската армия в Северна Сирия за провеждане на „контратерористична операция”.
„Докато нашите съюзници продължават да се въздържат от вразумителни действия и се дистанцират от борбата с терористичните групи, на Турция не й остава друг избор освен да защити своите интереси” – пише вестникът в редакционна публикация.
Предлага се американският съюзник да избира: или начало на съвместни удари по терористичната организация на сирийските кюрди в Северна Сирия или лишаване на ВВС на САЩ от възможността да използват авиобазата „Инджирлик” в южната турска провинция Адана.
Вестник Daily Sabah язвително отбелязва, че ако президентът „мистър Обама” толкова е заинтересован от сътрудничеството с кюрдската YPG, то нека пребазира военната си авиация на аеродрум „Менах” в Северна Сирия, намиращ се под контрола не кюрдите.
Няколко часа след като Ердоган оповести, че на сирийските кюрди, свързани с ПКК, при никакви условия няма да бъде позволено да разширят военното си присъствие в Северна Сирия, почти очаквано дойде терористичният акт на 17 февруари. Сега Ердоган доволно потрива ръце, че има картбланш „да тръгне напред”, твърди Daily Sabah.
Целта на „контратерористичната операция” на турската армия в Сирия е създаване на „зони за сигурност”, откъдето нито за Турция, нито за нейните съюзници в НАТО няма да има терористична заплаха, обобщава турският проправителствен вестник.

COMMENTS

WORDPRESS: 0