Проповедникът Гюлен: Ако независим международен разследващ орган ме намери за виновен, ще се предам на турските власти

Мюсюлманският духовник Фетхуллах Гюлен обяви, че би се предал на турските власти само ако преди това независим международен разследващ орган го намери

Мюсюлманският духовник Фетхуллах Гюлен обяви, че би се предал на турските власти само ако преди това независим международен разследващ орган го намери за виновен за организиарането на опита за преврат в Турция от 15-и юли. Според Анкара Гюлен е главният организатор на пуча, но духовникът отрича обвиненията, обяснява статия на Гюлен във френския вестник „Монд“, цитирана от БНР. Ако една десета от обвиненията срещу мен бъдат доказани, обещавам да се върна в Турция и да излежа най-тежката присъда, обяснява Гюлен. Той посочва, че турската правосъдна система в момента се контролира от изпълнителната власт в страната.
75-годишният Гюлен от години живее в САЩ и Анкара настоява Вашингтон да го екстрадира в Турция.
На пресконференция в Анкара днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че получава положителни сигнали от САЩ относно искането за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен. Той допълни, че 32-ма от общо 208 дипломати, повикани обратно в Турция след неуспешния опит за преврат, все още са на свобода и Анкара има информация, че са избягали в различни държави.

COMMENTS

WORDPRESS: 0