Прокуратурата пусна част от доказателствата за шпионажа на Малинов

Прокуратурата пусна част от доказателствата за шпионажа на Малинов

Прокуратурата публикува част от доказателствата, събрани в хода на разследването срещу Николай Малинов, който бе обвинен в шпионаж.  Данните са

Прокуратурата публикува част от доказателствата, събрани в хода на разследването срещу Николай Малинов, който бе обвинен в шпионаж. 

Данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи, съобщиха от прокуратурата.

В приложенията към докладната записка Малинов пише как да бъдат прехвърлени активи в размер на около 500 млн. евро от Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев. Уточнява се, че активите и парите не бива да попаднат в български ръце, защото държавата с цялата си мощ ще се намеси в собствеността и използването на сумата.

Обяснява се и, че трябва да се намери начин да бъде върнато влиянието в една телекомуникационна компания, както и в „Дунарит“ и „Авионамс“.

В прес-съобщението на прокуратурата е заличена информацията, увреждаща права и интереси, както и лични данни на трети лица. Защитата на националния интерес е позиция, която Прокуратурата на Република България ще следва във всичките си действия. Разследването е започнало от оперативно дело в Държавна агенция „Национална сигурност“. Извършените действия по разследването (претърсване, изземване, личен обиск) са след предварително разрешение от Специализирания Наказателен съд.

На опитите за компрометиране на действията на правоохранителните органи, ПРБ ще отговаря с публичност и прозрачност, при спазване на презумпцията за невиновност и законовите права на гражданите.

Процесуално-следствените действия продължават.

COMMENTS

WORDPRESS: 0