Прокуратурата: Полицаят, прострелял влязъл незаконно в България афганистански гражданин, е невинен

Окръжна прокуратура – Бургас издаде постановление, с което се прекратява досъдебното производство във връзка с прострелването на афганистански граждан

Окръжна прокуратура – Бургас издаде постановление, с което се прекратява досъдебното производство във връзка с прострелването на афганистански гражданин в района на община Средец, поради липса на извършено престъпление от общ характер. Разследването на прокуратурата е установило обстоятелствата около инцидента.

През нощта на 13 срещу 14.10.2015 г. петдесет и пет чужди граждани, от които четирима граждани на Ирак и петдесет и един граждани на Афганистан преминали без разрешение границата на Република България с Република Турция, в района на 97 гранична пирамида в землището на село Белеврен,общ. Средец. Те се придвижвали пеша на българска територия, като избягвали населените места.

Около 21.00 часа на 15.10.2015 г. чуждите граждани достигнали територията на община Средец в местност, в участък на около четири километра от местността „Каиш баир“, в близост до с.Драчево. Там се намирал пункт на гранична полиция с трима гранични полицаи, които по това време водели наблюдение с цел разкриване на опити за нарушение на държавната граница.

Около 21.50-22.00 часа на 15.10.2015 г. групата от 55 чужди граждани достигнали моста „Рибарска среща“, движейки се в колона се насочили към пространството под свода му. Междувременно шумът от придвижването им и тихия говор били чути от Хамбарлиев и двамата му колеги от гранична полиция, а предвид тъмнината и характера на местността в района около моста – обрасла с тревиста и дървесна растителност и силната акустика под него, служителите на ГПУ възприели единствено факта на присъствие на множество хора, които се движили в тяхна посока.

Служителите засекли движението на групата и подали сигнал за навлизането на чужди граждани в българска територия. Полицаите се отправили към мястото, където се намирала групата. Органите на реда се опитали да спрат чуждите граждани с викове „Стоп! Полиция!“. Към този момент в подмостовото пространство се намирали 13 чужди граждани, а останалата част от чужденците се движили след тях. Въпреки призивите на полицията, нарушителите продължи своето движение, викайки на неразбираем език.

Отчитайки тези обстоятелства, както и необходимостта от задържане на лицата, за чието противозаконно пребиваване в граничната зона били налице достатъчно данни и с оглед осигуряване на личната си безопасност, св.Хамбарлиев заредил служебното си оръжие пистолет „Макаров“ и произвел изстрел.

Куршумът, изстрелян в резултат на произведения изстрел, се ударил в свода на моста. При сблъсъка си със железобетонната конструкция на съоръжението в тази му част, отскочил от повърхността и променил посоката си, като проникнал в предно-лявата част на шията на един от афганистанските граждани. В резултат на нараняването пострадалият паднал по гръб в реката, а негов спътник и братовчед се опитал да спре кървенето, като притиснал към раната ризата си. Към тях веднага се приближили граничните полицаи, като един от тях предприел действия по оказване на първа помощ и продължил да притиска раната на пострадалия, за да спре кръвотечението. В резултат на огнестрелното нараняване в шията, пострадалият починал.

Вълкан Хамбарлиев и другият му колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужди граждани и да ги задържат. В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи – физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.

COMMENTS

WORDPRESS: 0