Прокуратурата и ДАНС разследват движение ”Русофили” за шпионаж в полза на Русия, бившият депутат Борисов освободен

Прокуратурата и ДАНС разследват движение ”Русофили” за шпионаж в полза на Русия, бившият депутат Борисов освободен

Специализираната прокуратура и ДАНС разследват Национално движение "Русофили" за шпионаж в полза на Русия. Към момента няма привлечени към на

Специализираната прокуратура и ДАНС разследват Национално движение “Русофили” за шпионаж в полза на Русия.

Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица. Допълнителна информация ще бъде предоставена, веднага щом интересите на разследването позволяват, съобщиха тази вечер от пресцентъра на прокуратурата.

Бившият главен редактор на вестник “Дума” и бивш депутат Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел и освободен, заявиха още от държавното обвинение.

По-рано днес вестник “Дума” съобщи, че Борисов, който е и един от секретарите на Националното движение “Русофили”, е арестуван рано сутринта в дома му и е докаран в следствения арест с белезници. От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело за шпионаж, образувано на 3 юли 2019 г.

Домът на Юрий Борисов е обискиран, иззети са компютри и различни документи. Обискиран е и домът на председателя на “Русофили” Николай Малинов. За разпити са били привикани още зам.-председателят на “Русофили” Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията, твърди вестникът “Дума”.

Според източници на БНТ Юрий Борисов е освободен привечер, но в ареста за 24 часа е оставен Николай Малинов.

По информация на Българската секция на Свободна Европа социологът Живко Георгиев също е разпитван какви изследвания е правил по поръчка на чуждестранни организации, включително близкия до Кремъл Руски институт за стратегически изследвания.

COMMENTS

WORDPRESS: 0