Прокуратурата иска отстраняване на кмета на Перущица от поста му

Окръжната прокуратура в Пловдив поиска от съда да отстрани кмета на Перущица Ради Минчев от поста му, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

kmetОкръжната прокуратура в Пловдив поиска от съда да отстрани кмета на Перущица Ради Минчев от поста му, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Причината за искането е, че има възможност, чрез поста си, обвиняемият да повлияе на свидетелите по стартиралото разследване, да създаде или да укрие документи от значение по делото. Така Минчев може да попречи на обективното изясняване на обстоятелствата по делото, считат от прокуратурата.

Кметът на Перущица бе закопчан след няколкомесечно наблюдение от агенти на ДАНС и служители на „Икономическа полиция” на 13 септември. Заедно с него в ареста попаднаха бизнесменът Павлин Статев и софиянката Илияна Павлова. Ден по-късно окръжната прокуратура повдигна на Ради Минчев три обвинения. Първото е за поискан подкуп от 40 000 лева от Статев, срещу когото пък има обвинение за обещания рушвет.

Градоначалникът ще отговаря пред Темида и за присвояване на 12 848 лева общински пари. Третото обвинение срещу Минчев е, че пред Междуведомствената комисия по бедствията и авариите към МС съзнателно се е ползвал от документи менте. Присвоените от градоначалника пари според държавното обвинение са били по сключени договори с две дружества от София за обществени поръчки, които не са им били възложени. Законът предвижда за това престъпление затвор до 8 години и конфискуване на половината от имуществото. От прокуратурата имат данни, че хората, които са собственици или представляват двете софийски дружества, не са имали никаква представа, че участват като кандидати в процедура по ЗОП. Те не са подписвали договорите с кмета Ради Минчев и не са получавали пари по договорите.

Фалшивите документи Ради Минчев е представил на 12 септември т.г. пред Междуведомствената комисия за получаване на първи транш от 130 000 лева за укрепване на свлачище край Перущица. Това са протокол за откриване на строителна площадка и констативен акт за установяване годността на строежа по проект „Укрепване на свлачища, проявени на общински път –Перущица-Граница, общ.(Перущица-Родопи)-Скобелево-Чурен”.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0