Прокопиев, Дянков и Трайков са невинни по делото за ЕVN

Бизнесменът Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков са невинни за продажбата на 33% държавен дял от EVN през 2011 г., ре

Бизнесменът Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков са невинни за продажбата на 33% държавен дял от EVN през 2011 г., реши Специализираният наказателен съд.

Експертите от „Булброкърс“ Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев също бяха оправдани.

Специализираната прокуратура искаше затвор и за шестимата.

Трайков пред съда: Няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми

Надявам се, че отдавна се убедихте в пълната несъстоятелност на повдигнатото към мен обвинение – както това е ясно за всеки обективен наблюдател. Обвинение за добросъвестно и законосъобразно изпълнение на правителствено решение, продиктувано от необходимостта от спешни мерки в подкрепа на фиска по време, когато фалираха банки и цели държави, кредитите бяха трудно достъпни, лихвите – рекордно високи, а цените на активите – на дъното (и понеже има спекулации и по този въпрос – доклади с решения за подкрепа на бюджета не се внасят в МС от министъра на икономиката). Същото решение по абсолютно идентичен начин на два пъти е изпълнил в рамките на следващата календарна година моят наследник на министерския пост при приватизацията на миноритарните пакети на ЧЕЗ и Енергопро през Българската фондова борса. Както разбрахме от прокурора, претенции по тези две сделки няма и няма да има – и с основание, заяви пред съда Трайчо Трайков.

Уважаеми членове на съдебния състав, в дейността си като министър и политик винаги съм се водел от това, което съм смятал за най-добро за България. Съзнавал съм възможните последици и съм ги понасял без да се оплаквам. Не мога обаче да приема отмъщението да се изразява в държавна съдебна разправа. Няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми, но можете да не го направите най-лошия. Не само в личен план, а и като покажете на цялата страна и Европа, че в България все още има справедливост и законност, които позволяват на почтените съдии и заседатели да не осъждат невинни хора по причини извън кориците на делото. Иначе утре това може да се случи на всеки, каза още Трайков.

COMMENTS

WORDPRESS: 0