Продавачка присвои над 70 000 лева от заложна къща

Продавачка присвои над 70 000 лева от заложна къща

Районната прокуратура във Варна предаде на съд продавачка за длъжностно присвояване на пари и вещи в големи размери и за съставяне на неистински докум

Районната прокуратура във Варна предаде на съд продавачка за длъжностно присвояване на пари и вещи в големи размери и за съставяне на неистински документи, съобщават от Апелативната прокуратура.
С обвинителен акт от 110 страници държавното обвинение в морската столица предаде 43-годишната Минка М. Като длъжностно лице тя присвоила пари и вещи от заложната къща, в която работила, на стойност 71 294 лева чрез съставяне на стотици неистински документи – заложни билети, с цел да бъдат използвани. След разкриването на престъпната дейност на подсъдимата са намерени и още три неистински заложни билета, но чрез тях не са присвоявани средства.
Съдружници в заложната къща били двама съпрузи, които познавали подсъдимата и знаели, че има опит от работата й в други заложни къщи във Варна. Жената е назначена като продавач-консултант в заложната къща на семейството на 9 август 2011 година.
През лятото на 2014 г. един от собствениците установил множество необслужени договори за залози с изтекъл срок, както и липса на достатъчно приходи въпреки ежедневната дейност на къщата. Това станало повод да бъде извършена ревизия. При ревизията на наличните в заложната къща билети и прикрепените към тях вещи, оставени в залог, се установило, че голяма част от тях не са от благороден метал, както се сочело в официалния документ. При друга част от заложните билети липсвали самият залог или грамажът на вещта не съответствал на описания в билета.
За времето от 21 ноември 2011 г. до 23 януари 2015 г. при условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице 43-годишната жена успяла да присвои 69 303 лева и вещи на стойност 1991 лв. Неистинските билети, които тя издала са 400.
Предстои делото срещу бившата продавачка да бъде насрочено за разглеждане в Районен съд – Варна.
Снимка: Илюстративна

COMMENTS

WORDPRESS: 0