Продавачите също влизат в 3-та фаза. Хора от списъците често не се явяват за ваксинация

„В първоначалния етап на ваксинационната кампания винаги сме зависими от пристигащите дози. През последните дни наблюдаваме, че пристига значите

„В първоначалния етап на ваксинационната кампания винаги сме зависими от пристигащите дози. През последните дни наблюдаваме, че пристига значително по-голямо количество от тях. Затова разрешихме да се включат участници и от четвъртата фаза на имунизация срещу COVID-19. Оттук нататък ще е важно да се следва строгата организация”.

Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов в предаването „Здравей, България“ в коментар на темата защо служители на големи компании са предвидени за ваксинация преди тя да е приключила за уязвимите групи. „От думите на Кирилов стана ясно, че много от записалите се в списъците за ваксинация хора от II и III фаза не се явяват на място:

„Наблюдаваме, че участници от втора и трета фаза не се явяват на организираните от РЗИ-тата дати за ваксиниране, което значително затруднява процеса.“

В трета фаза попадат „служители, поддържащи основни дейности в обществения живот”. Ето как Кирилов коментирам защо там са попаднали и IT компании например:

„Това е доста широко понятие. Затова и не бяха разписани попадащите в тази фаза конкретно във ваксинационния план. Това, с което се стартира – със служители в МВР, Министерството на отбраната, ВиК, АЕЦ „Козлодуй, журналистите, както и хората от изборната администрация.“

„Продавачките в магазин също могат да бъдат включени в тази фаза. Необходимо е да бъде създадена организация и от техния работодатели. Постоянно се получават запитвания. Те се разглеждат и се създава организация за имунизацията”, обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата.

По думите му ваксинационната кампания е сериозно предизвикателство в световен мащаб и затова всичко се случва изключително динамично. „Тези фази, които стартират – първа, втора, трета, не трябва да приключат, за да започне следващата. Всеки желаещ от фаза три може да бъде ваксиниран във всеки момент”, посочи Богданов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0