Прогнозата: Дъждовете спират постепенно в цялата страна, температурите се понижават значително

През нощта от запад валежите ще спират и облачността временно ще се разкъса. В Източна България валежите ще продължат и през нощта и на места ще са ин

През нощта от запад валежите ще спират и облачността временно ще се разкъса. В Източна България валежите ще продължат и през нощта и на места ще са интензивни, но и там в сутрешните часове ще спират. Ще духа умерен западен вятър, който след обяд ще отслабва. Температурите в цялата страна ще се понижат: Минималните ще са от 2° до 7°, в Източна България до 11°, максималните – предимно между 10° и 15°.

Привечер и през нощта срещу петък облачността от запад отново ще се увеличи и на места, главно в западните райони на страната, ще превали дъжд, в планините – сняг. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)при Българската академия на науките (БАН).
Над Черноморието в сутрешните часове ще има валежи, които още преди обяд ще спрат, а облачността на места ще се разкъсва. Преди обяд ще духа умерен северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от юг-югоизток. Максимални температури ще са 11-14°. Температурата на морската вода е 15°. Вълнението на морето ще бъде 1- 2 бала.
Над планините след временно разкъсване, след обяд от запад облачността отново ще се увеличава. Валежи от дъжд ще има преди обяд в Странджа и Сакар, а привечер на места в масивите от Западна България, над 1500 м – от сняг. Ще духа силен, по най-високите части временно и бурен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 1°.
В петък ще е без валежи. След временно намаление през деня, по-късно облачността отново ще се увеличи. Вятърът ще отслабва още и до края на деня ще придобие южна компонента. Температурите ще са без особена промяна. През нощта срещу събота вятърът от юг-югозапад ще се усили, повече в Източна България, а в северозападните райони отново ще превали. В събота ще бъде ветровито, от запад на изток ще има валежи от дъжд.
Минималните температури ще са сравнително високи, а дневните ще са в много широки граници: в източната половина от страната, където през по-голямата част от деня вятърът ще е югозападен – ще достигат до 18°-19°, а в северозападната част, където вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух, ще останат почти без амплитуда – 8°-10°. През нощта срещу неделя ще е ветровито, студеният въздух ще обхване цялата страна. Валежите ще спрат, а в неделя и облачността ще се разкъса. Сутринта по високите полета на Западна България температурите ще са около и под 0°. През деня вятърът ще отслабне до умерен. Ще се понижат и дневните температури.
Атмосферното налягане ще продължи да се повишава, но ще бъде малко по-ниско от средното за месеца.

COMMENTS

WORDPRESS: 0