Хакерската атака срещу НАП е от чужбина, съмнения и за предател

Хакерската атака срещу НАП е от чужбина, съмнения и за предател

Хакерската атака срещу системата на НАП е извършена извън територията на България, но не е изключено участие и на вътрешен човек, заяви говорителят на

Хакерската атака срещу системата на НАП е извършена извън територията на България, но не е изключено участие и на вътрешен човек, заяви говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров на нарочна пресконференция.

Според НАП пробивът е засегнал около 3 процента от цялата информация, съхранявана в агенцията.

Бъчваров обясни, че публикуваните данни са автентични и обясни, че технологията на пробива в сигурността е известна на службите. Хакерската атака е извършена заради уязвимост на една от електронните услуги на НАП – възстановяването на ДДС, платен в чужбина.

Към момента тази уязвимост е отстранена и възможностите за злоупотреба с тези данни са ограничени, а услугата е временно спряна и така ще остане до възстановяваването на информационната сигурност на НАП.

„Ще бъде направен цялостен одит на информационната система, на системата за информационна сигурност и ще се проведе разследване на конкретния инцидент и на престъпното деяние. В следващите дни ще търсим съдействие от различни институции, както и международна помощ”, каза Бъчваров.

Според него голяма част от информацията е с чувствителен характер и не може да бъде обявена публично.

Бъчваров отказа да коментира посланието на хакерите „Вашето правителство е бавноразвиващо се, а състоянието на киберсигурността Ви е пародия“ и не коментира кой ще понесе отговорност заради скандалния случай. „ГДБОП и ДАНС работят с нас непрекъснато през последното денонощие. Уведомили сме и Комисията за защита на личните данни”, каза още Бъчваров.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0