При нов срив в сървърите на НАП касовите апарати на търговците няма да бъдат блокирани след 24 часа, а след 72

При нов срив на връзката със сървърите на Националната агенция по приходите (НАП) касовите апарати на търговците няма да бъдат блокирани след 24

При нов срив на връзката със сървърите на Националната агенция по приходите (НАП) касовите апарати на търговците няма да бъдат блокирани след 24 часа.

Това бе договорено на среща между представители на НАП и Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги – „Билла“, „Дайхман“, „ДМ“, „Доверие Брико“ („Мосю Бриколаж“), „Кауфланд“, „Лидл“, „Максима“ („Т-Маркет“), „Промаркет“, „Хиполенд“

Именно оттам преди седмици алармираха за срив в системите на НАП продължил почти 24 часа, което заплаши с блокиране на всички устройства на над 160 магазина без самите търговци да имат каквато и да е вина за случилото се.

Ще бъде дадена възможност за работа в т.нар. авариен режим при природни бедствия и извънредни ситуации, като касовите апарати не блокират дори след загубване на връзката, беше договорено още на срещата. По този начин, със заповед дистанционно на фискалните устройства може да бъде позволено да продължат работа. Предстои да бъдат изготвени предложения за промени в Наредба Н-18, които да намалят рисковете пред всички търговци, използващи фискални системи в ситуация на технически трудности.

Основните въпроси, които са поставили ритейл веригите на срещата, са били свързани с 24-часовия срок преди блокиране, денонощната поддръжка на свързаността на фискалните системи с НАП, бъдещите стъпки по отношение на фискализацията, съобщават от НАП. От сдружението подчертали, че членовете му са направили значителни инвестиции и са вложили усилия, за да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18 и са потвърдили принципната си подкрепа към целта ѝ – изсветляване на икономиката.

С последните изменения на Наредбата е създадена възможност за дистанционна поддръжка на фискалните устройства за фирмите, които ги обслужват. Това е възможно чрез т.нар. втори канал за предаване и получаване на данни. Чрез него ще може от разстояние да се актуализира софтуера и да се отстраняват повреди в касовите апарати в много по-кратки срокове.

От приходната агенция съобщиха още, че вече е осигурен денонощен мониторинг на системите за обмен на данни с фискалните устройства не само от НАП, но и от външен доставчик.

На срещата бе коментирано и създаването на работни групи с участието на бизнеса, разработчиците на софтуер и експерти на НАП, в които да бъдат обсъдени всички специфики на Наредба Н-18 и откритите въпроси по прилагането ѝ. Зам.- изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров припомни, че преди близо две години НАП е поела ангажимента всички промени в Наредба Н-18 да бъдат алтернативни, а не императивни, като всички следващи изменения ще бъдат плод на разговори, дискусии и изработване на правила, заедно с бизнеса, в условията на открит диалог и консенсус. Всяка иновация, която не компрометира фиска, може да бъде обмислена и това ще бъде направено, подчерта той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0