При закрити врати: председателят на Европейския съвет при Ердоган в Истанбул

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разговаря с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул, срещата бе при закрити врати в двореца До

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разговаря с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул, срещата бе при закрити врати в двореца Долмабахче, нямаше и съвместна пресконференция за медиите, съобщи Анадолската агенция.

Визитата на Мишел в Турция е първата на най-високо ниво, осъществена от представител на новите лидери на ЕС. В дневния ред на срещата са включени отношенията между Турция и Европейския съюз, както и регионални въпроси, особено кризата в Близкия Изток.

През 2013 г. бе последното посещение на подобно равнище в Турция на ръководителя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

В началото на декември м.г. Турция беше посетена и от вицепрезидента на Еврокомисията Маргаритис Схинас и комисаря по вътрешните работи и миграцията Илва Йохансон, припомня БНР.

По-рано Шарл Мишел е отправил призиви за диалог с цел намаляване на напрежението в Близкия изток, а Турция е ключов играч в осигуряването на стабилност в региона и това е една от причините за посещението. Същевременно обаче външният министър на Евросъюза Хосеп Борел разкритикува турската военна помощ за Либия като „външна намеса“.

След приключване на срещата си с турския лидер, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отлетя за Египет, където ще се срещне с президента на страната Абдел Фатах ас Сиси.

COMMENTS

WORDPRESS: 0